Vier schoendesigners uit Antwerpen aan het woord

Elke stad heeft zijn eigenheid. De bewoners hebben die, de ondernemers creëren die. En dus zetten we per stad telkens een aantal lokale talenten in de kijker. Muzikanten, chefs, designers, kunstenaars, schrijvers, filmmakers ... Wij zochten ze, vonden ze en voelden ze aan de tand!

Voor de editie van Antwerpen 2019-2020 viel de keuze op vier schoendesigners: treed in de voetsporen van Guy Thiron, Ellen Verbeek, Charlotte Nyssen en Nathalie Lijsebettens.

Vier schoendesigners uit Antwerpen aan het woord

Charlotte Nyssen – Charlz Sway 


WIE? Veertig. Mama van drie. Psychotherapeut én onderneemster. Charlotte Nyssen beleeft het leven volop. Vier jaar geleden startte ze uit noodzaak met het ontwikkelen van een schoen met een afneembare hak. Hoe dat kwam? Tijdens haar werk bij Child Focus moest ze op dezelfde dag vaak van kantoor naar het terrein, en hoge hakken bleken niet altijd even comfortabel. Als psychotherapeut ziet ze ook dat de plaats van de vrouw in de maatschappij volop evolueert, hoe ze zichzelf ziet, hoe het zelfvertrouwen van vrouwen groeit, en hoe de perceptie van vrouwen over zichzelf verandert. Bij die dynamiek hoort een schoen die de ondernemende, bewegende vrouw de hele dag door volgt in al haar dromen en rollen.


WAT? Een pump die je in een handomdraai omtovert van high-heeled tot low-heeled. Van 9cm naar 3cm. Voor moderne vrouwen die van hun ene rol naar de andere hollen, maar toch vrouwelijk, elegant én comfortabel door het leven willen stappen. “Ik draag heel graag hoge hakken, maar die zijn niet altijd comfortabel of praktisch. Ik zag collega’s sportschoenen meesleuren, maar ik had er geen plaats meer voor. Ik was net mama geworden, en mijn tas zat al eivol. Vandaar het idee. De naam: Charlz Sway.”


WAAR? Online via www.charlzsway.com


WAT WIL JE NOG WETEN? Voor Charlotte maken schoenen een outfit helemaal af. Ze zijn ideaal om je stijl te accentueren, te benadrukken of te breken: elegante schoenen onder een jeans of sneakers onder een mooie jurk, geven net dat extra beetje panache. “Voor mij zijn de vrouwen die ik rondom me zie mijn inspiratie.”  

Vier schoendesigners uit Antwerpen aan het woord

Guy Thiron


WIE? Guy Thiron startte met zijn eigen label in de winter van 2014. Hij begon als industrieel ontwerper in een bureau dat winkelconcepten uitdacht, maar de zin om zelf te ‘maken’ was zo groot dat hij twee passies combineerde: hij volgde een opleiding tot schoenmaker, dook de wereld van de schoen in en lanceerde zijn eigen merk. De winkel vierde onlangs zijn tiende verjaardag, het merk wordt dit jaar vijf. Vandaag vind je de Thiron-collectie in winkels over heel België, maar ook internationaal van Tokio tot San Francisco.


WAT? Vandaag – vijf jaar later – staat Thiron bekend voor zijn tijdloze ontwerpen met een fashion-forward visie. Gesofisticeerde details en hoogwaardige materialen karakteriseren de collecties, die stuk voor stuk worden afgewerkt in gereputeerde ateliers. “De schoenmakerij is een heel complex proces, met veel tussenstappen en heel veel verschillende fabrikanten, ” aldus Guy Thiron.


WAAR? In de nieuwe flagshipstore in de Sint-Antoniusstraat 2 te Antwerpen en ook online via de webshop op thiron.com.


WAT WIL JE NOG WETEN? Sinds februari 2019 vind je Thiron op een nieuw adres, op de hoek met de Nationalestraat, in een prachtig gerestaureerd pand, dichtbij het ModeMuseum. Tien jaar Thiron, dat verdiende een eigen pand, een frisse wind én een gloednieuwe Thiron-sneakercollectie, voor vrouwen én mannen. “Mannen ook, ja, want ik wou ze ook zelf dragen. Die nieuwe collectie heeft me alleszins zin doen krijgen om in de toekomst ook herenschoenen te ontwerpen”, aldus Guy Thiron.

Vier schoendesigners uit Antwerpen aan het woord

Ellen Verbeek


WIE? Ellen Verbeek, fortysomething, ontwerpt schoenen. Met een diploma communicatiewetenschappen op zak wou ze niet meteen het bedrijfsleven in. Ze herontdekte haar passie voor schoenen, haar liefde voor tekenen en plantte het zaadje voor haar grote droom: schoenen ontwerpen. Ze dompelde zich onder in de wereld, verkaste naar Londen en Parijs. De grootsteden waren een inspiratie.


WAT? Ondertussen lanceerde Ellen ook al een aantal schoenencollecties, hoofdzakelijk uit vegetaal gelooid leder – geen chemicaliën en chroom-vrij -, met hakken uit hout. Een dankbare grondstof, want hout geeft veel vrijheid in vormgeving. Ellen laat haar schoenen produceren in Italië, duurzaam en met aandacht voor het welzijn van de werknemers. Voor Ellen is de schoen ons eerste contact met de aarde, een boeiend object dat techniek laat samensmelten met fashion. 


WAAR? In winkels over de wereld, van Europa tot Azië, in diverse webshops en netjes gecentraliseerd op ellenverbeek.com/shop


WAT WIL JE NOG WETEN? Antwerpen heeft voor Ellen iets ruigs, avant-gardistisch en kunstzinnig. “De hoeveelheid kunstgalerijen, dichters, leuke en kwalitatieve restaurants, de creativiteit, de fashion en voornamelijk de snelheid van stadsevolutie, maken Antwerpen erg spannend.” Nog meer inspiraties? Jazeker: kunst, meubels, verlichting, architectuur en natuur. Het is kwestie van te kijken en te voelen, en vanuit de mooie dingen om je heen iets nieuws te creëren. 

Vier schoendesigners uit Antwerpen aan het woord

Natalie Van Lijsebettens – Collectif d’Anvers 


WIE? Natalie Van Lijsebettens, gepassioneerd door schoenen, design en mode(accessoires). Ze richtte Collectif d’Anvers op en vervaardigt ondertussen al twaalf jaar lang schoenen op maat. In den beginne begon ze met het ontwerpen van schoenen op vraag van een aantal bevriende kunstenaars en artiesten. Door de jaren heen is haar studio/atelier de plek voor iedereen die op zoek is naar exceptionele en handgemaakte schoenen en accessoires. 


WAT? Bij Collectif d’Anvers kunnen mensen terecht voor maatwerk, in alle soorten en vormen. Van klassieke schoenen, tot schoenen voor theater en opera en zelfs het zwaardere fetisj-werk. Van Lijsebettens maakt alles zelf, in haar atelier en dat doet ze ondertussen al twaalf jaar. Sinds vorig jaar vind je er ook schoenen met een signature coat, vervaardigd door een klein Italiaans familiebedrijf, en helemaal ambachtelijk. Exclusief, en vooral te vinden in het buitenland. 


WAAR? Online via collectifdanvers.be, bij tal van multibrand boutiques over de wereld en sinds kort bij Torfs!


WAT WIL JE NOG WETEN? Nathalie laat zich inspireren door muziek, kunst én de stad Antwerpen. Ze is er geboren en getogen; de liefde voor de stad is vervlochten met de schoenen die ze maakt. “De stad geeft zuurstof aan mijn creativiteit”, zegt ze. Voor Van Lijsebettens is niets onmogelijk. Aim for the stars.