Sander Van de Walle

Sander Van de Walle

Sander Van de Walle - Eerste kok van België

HARDER, BETTER, FASTER, STRONGER. SANDER VAN DE WALLE DAAGT ZICHZELF GRAAG UIT. EN DAT HEEFT VRUCHTEN AFGEWORPEN. ALS KLEIN JOCH ROERDE HIJ MEE IN DE POTTEN VAN MOEDER, EN ONDERTUSSEN STAAT HIJ OP DE DREMPEL ALS CHEF VAN ZIJN EIGEN RESTAURANT. WANNEER SANDER ZICHZELF NIET HERUITVINDT, DAN VINDEN WE HEM ERGENS AAN ZEE. CATCH HIM, WHILE YOU STILL CAN.

Dag Sander. Vertel ons over jouw pad van kind tot Eerste Kok van België.

Van kleins af aan hielp ik mijn mama in de keuken. Initieel wou ik bakker worden en snel breidde ik die selectie uit naar 'alle voeding'. Er is maar één plaats waar vis, vlees, groenten, brood en desserts samensmelten: de keuken van een restaurant. Ik leerde het vak op hotelschool Ter Groene Poorte, liep stage in De Oosthoek, Hof van Cleve ... Telkens een uitdaging en een kans om beter te worden.

Binnenkort opent Frederik Deceuninck (Sel Gris) een nieuw restaurant en jij deelt er de lakens uit. Een tip van de sluier ...?

Ik krijg de kans om met zaalcollega Camille Steenhuyse een restaurant uit te bouwen. We krijgen een creatieve carte blanche onder waakzaam oog van mijn mentor. De zaak opent in oktober 2019 en zal Caillou heten: waar food, drinks en soul centraal staan.

Waar of bij wie vind je inspiratie?

Ik wil copy-paste vermijden dus ik wissel vaak af. Inspiratie haal ik uit impressies, manieren van presenteren of versnijden. Hier probeer ik dan mijn eigen ding mee te doen en er mijn stempel op te drukken.

Wie verdient jouw respect en bewondering?

Mensen die lang aan de top staan en er blijven. Zoals Troisgros of Peter Goossens. Ze doen meer dan lekker eten maken. Ze ijveren dagelijks naar perfectie en om een volledig team op niveau te krijgen en houden. Filip Claeys en het team van Northseachefs dan voor hun sleutelrol in de Vlaamse visvangst. Want waarom vis laten overvliegen en de eigen visvangst kopje onder duwen?

Wat zijn jouw favoriete adresjes om lek- ker te eten aan de kust?

Ik ben fan van Pure C. Syrco's keuken is ver jnd met een allesomvattend smaakpallet van topniveau. Ik heb een voorliefde voor Azië, voor de kennis en combinaties van specerijen, vis ... Ik vind mijn gading bij Boo Raan. Bistrotheek Billiau ook, heerlijk en puur. Italiaans bij Il Triomfo. Familialer en Italiaanser wordt het niet! Escabeche voor de lekkerheid zonder poespas en tot slot kwalitatieve pralines bij Chocolatier M.

Waar vinden we je in je vrije tijd?

Je vindt mij vaak aan de waterlijn: in de winter om stevig te stappen en de zee te zien op zijn puurst. In de zomer ga ik wel eens een strandbar bezoeken. Zonsondergang op het strand, leuke muziek en een glas wijn. Heaven on earth!

Stel je wordt burgemeester in Knokke. Wat is het eerste dat je doet of verandert?

Hoogbouw langs de dijk verbieden. Onze kuststrook verliest veel van zijn charme door alle gebouwen. De openingsuren van de beachbars verlaten, zeker in het weekend. Maar goed, ik heb geen politieke ambities, laat mij maar koken!

@sander_van_de_walle