Sander Bos

Sander Bos

“I look like a homeless person”, gniffelt Sander Bos, het opkomend Antwerps ontwerptalent. Dat hij heerlijk nuchter is, kunnen we beamen. Dat zijn ontwerpen trendoverschrijdend zijn en op het snijvlak liggen van couture en dynamische streetwear, ook. En het leven en de mode? Die zijn fun! Laat je aansteken door het enthousiasme van deze goedgemutste, jonge wolf van de Belgische mode.


“Ik hou van people spotten!”


Sander, neem even het woord. Wie ben je? Wat doe je?

Ik ben recent afgestuurd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen waar ik mode volgde. Mijn brand, Sander Bos, lanceerde ik kort nadien. Ik ontwerp hiervoor op alle uren van de dag en nacht, want het voelt nooit aan als werken.


Waarom koos je voor een loopbaan in fashion?

In Hasselt, mijn hometown, studeerde ik beeldende kunst. Ik was nooit wat je noemt een fashionista, hoewel er wel wat creatief talent in mijn stamboom zit op dat vlak; mijn grootvader was kleermaker. Ik vond de beeldtaal van kledij, van couture altijd al interessant. Mode is iets dynamisch, want de drager van een stuk voegt een geheel nieuwe dimensie, een eigenheid toe aan je creatie.


Waaruit put je inspiratie?

Moderne kunst en alledaagse impressies. Ik hou van people spotten! In mijn eerste collectie zaten bijvoorbeeld workwear elementen verwerkt, zoals het fluo van de hesjes van straatwerkers. Héél trending nu! (lacht)


Waarop let je als je zelf gaat shoppen?

O, ik kon vroeger behoorlijk picky zijn, op alles. Maar nu primeren: het unieke karakter van een stuk, de kwaliteit ervan en of ik het combineerbaar acht met de rest. Ik ben een grote voorstander van duurzaamheid, van spullen die gemaakt zijn om de tand des tijds te doorstaan. 80's vintage heeft een streepje voor bij mij.


Waar in Antwerpen ga je graag winkelen?

Mocht ik geld hebben? Dan vind je mij bij Essentiel, Dries Van Noten, Labels Inc., Graanmarkt 13. Daar zou ik ook toeristen naartoe sturen, want die plekken vertegenwoordigen de identiteit van de Belgische mode goed. Ik ga nu vaak bij vintage store Think Twice. Mits ik de stukken wat aanpas, vind ik er vaak iets naar mijn goesting.


Stel, je wordt burgemeester van Antwerpen. Wat doe je? Wat verander je?

Ik maak het openbaar vervoer gratis! En niet enkel in Antwerpen. And also: free alcohol for everyone! (lacht) Er zijn al genoeg serieuze issues, hé.IG @Sanderbosofficial

www.sanderbos.be (website coming soon)