Philippe Van Cauteren

Philippe Van Cauteren

Philippe Van Cauteren (50) Artistiek directeur van S.M.A.K.

ARTISTIEK DIRECTEUR VAN S.M.A.K. (MUSEUM VOOR HEDENDAAGSE KUNST) IN GENT. EEN TITEL DIE EEN HELE LADING DEKT, JA, MAAR VOORAL ÉÉN WAAR KUNST DAGELIJKS DOORHEEN WAART. OF HIJ IETS MET GENT HEEFT? ’T ZAL WEL ZIJN

Proficiat met 20 jaar S.M.A.K. Ben je tevreden met de 20 jaar overzichtstentoonstelling?

“Jazeker! Zeker omdat het de eerste keer was sinds 1999 dat we nog eens een deel van de S.M.A.K.-collectie op die schaal kunnen tonen. Voor veel mensen is het een eerste kennismaking, voor anderen een herontdekking van de collectie.”

Laat ons raden: je agenda is overvol, maar wat zijn de op stapel staande projecten?

“Als eerste het de duo expo met Rosalind Nashashibi en Lucy Skaer. Wereldtop! En volgend jaar : Charbel Joseph H. Boutros, Anna Bella Geiger, Kris Martin, Anna Boghiguian,... Zoals je ziet, S.M.A.K. brengt de wereld weer naar Gent.”

Wat zou jij persoonlijk graag verwezenlijkt zien bij de viering van 50 jaar S.M.A.K?

“Ik hoop dat we binnen 30 jaar nog steeds in een stad leven waar ruimte is voor artistiek experiment en risico, en dat niet alles volgens de wetten van het getal verloopt. En ik hoop dat ons publiek jong blijft, gevarieerd en divers, alert en tolerant.”

Waar ga jij graag eten drinken en shoppen in Gent?

Boekhandel Walry! Dat is echt een instituut, een huis van letters en papier. Kortom, boek. Kennis van zaken en vriendelijkheid gaan er hand in hand. Als ik Walry buiten stap en ik heb honger, stap ik naar restaurant Wokske in de Overpoortstraat. Op de kaart staan eenvoudig-eerlijke Vietnamese gerechten voor een smakelijk prijsje. Alleen al om de naam van de plek ‘Take Five’, maar ook door van de heerlijke latte en het grote venster waarlangs je Gent ziet voorbij wandelen. Als ik lekker wil lunchen, dan vind ik in Jour de Fête de ideale plek. Fijn kader ook! En tot slot De Mokke, een oase in Sint-Amandsberg. Ik word er altijd blij van de lekkere soepen, met liefde en smaak bereide gerechten, taarten,... alles dus. Het is er eigentijds en (eco)vriendelijk.”

Mocht je burgemeester van Gent zijn, wat zou jij er dan veranderen?

“Ervoor zorgen dat het Citadelpark het Central Park van België wordt. Een groene bloeiende culturele long.”

SMAK.BE