Nikolaj Kovdal

Nikolaj Kovdal

Nikolaj Kovdal – gastronomisch entrepreneur


Achter het nieuwe Fiskeskur schuilt Nikolaj Kovdal, een naam die gestolen lijkt uit een Bond-film. De man zelf is op vlak van horeca-concepten even veelzijdig en getalenteerd als de iconische man of mystery. Via Denemarken, Japan en Hamburg strandde hij in havenstad Antwerpen. We polsten eens naar zijn ervaring met 't Stad.


“Dankzij de haven heeft Antwerpen een bonte bevolkingsmix en een open geest.”Hoe werd je “die” Nikolaj met de horeca-projecten?

Tot mijn 18de woonde ik in Denemarken. Ik rolde in de horeca en het zat me als gegoten. De interactie met mensen, de totaalbeleving, de talloze mogelijkheden, … Ik besloot ervoor te gaan. In 2007 zag Fiskebar het licht. We spelen er o.a met fermentatie, groenten, het brouwen van kombucha, kefir, ...


Je laat al een spoor van pop-ups, bars, restaurants na. Wat zijn de ingrediënten voor een geslaagd project?

De locatie. Kijk naar Fiskeskur: een toplocatie aan het water, op een “ruw” deel van 't Eilandje: prachtig! Voor mij is het belangrijk dat ik er zelf zou willen toeven en dat ik er me een zekere sfeer kan bij voorstellen.


Waar of bij wie vind je inspiratie?

Op reis, thuis, ... Input vind je overal, als je er voor open staat. Tokyo blijft voor mij heel spannend: het eten, de inrichting, respect voor oude technieken, met die mix van hightech erbij.


Je gaat zelf ook uit eten en drinken. Waar kunnen we je treffen in Antwerpen?

Met twee kinderen kiezen we tegenwoordig voor een ‘hap’ in plaats van uitgebreid ‘diner’. Pizza bij Bellini valt goed in de smaak! Een veggie hapje bij Middle Eats, of bij het pas geopende Camion van Bogjon die vroeger in het Fiskebar-team zat. Als er tijd is voor een royaal etentje, dan vind je me bij Veranda of Pazzo. Voor een aperitief bij Vitrin of op de Dageraadplaats of bij de buren van Bar Paniek, … Veel mogelijkheden!


Je spoelde aan in Antwerpen jaren geleden. Wat trok je aan aan de stad?

Dankzij de haven heeft Antwerpen net als Hamburg een bonte bevolkingsmix en een open geest. De centrale ligging is ook heel fijn.


Waar hang je nog zoal rond?

Pakt is een heel fijne plek. Die mix van oude industriële gebouwen met groententuin op het dak doen het wel voor mij. Ik kan hier ook overtollige energie kwijt in de crossfit. De bocht van de Schelde is ook magisch.


Stel, je wordt burgemeester van Antwerpen. Wat is het eerste dat je doet of verandert?

De Antwerpse/Belgische horeca meer promoten en ondersteunen. Er zit zoveel potentieel in! Ik kijk hiervoor naar Kopenhagen. De afgelopen 10 jaar is die stad geëvolueerd tot een ware foodie hotspot. Ze hebben er een erg transparante en constructieve mentaliteit ten aanzien van horeca en gastronomie; scholen en universiteiten, koks onderling, researchers, … ze slaan allemaal de handen in elkaar en dat loont duidelijk. Een initiatief zoals Proef is Gent moet meer ondersteund worden.Fiskeskur.be

fiskebar.be

barnoord.be