De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

TABLÀVINS

JARDIN WORDT TABLE

Zwaluwenlaan 12, 8300 Knokke, 050 61 07 98, tablavins.be

Wie niet waagt... Geoffrey Adam en zijn vrouw Pamela Dewitte bekenden vorige zomer aan hun werkgevers van restaurant Jardin dat ze er eigenlijk wel stiekem van droomden om een eigen zaak te starten. En kijk, hun droom werd werkelijkheid! Geoffrey en Pamela gaven Jardin een make-over en maakten er hun eigen ding van: Tablàvins. Geoffrey bouwde als sommelier een wijnkelder op om u tegen te zeggen! Een adresje om niet links te laten liggen ... 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

VINUM & SENSUM

FEEST DER ZINTUIGEN

Leopoldlaan 162, 8300 Knokke, 050 66 91 62, vinumsensum.be

Het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn om heel goed te zijn. In Vinum staat gastvrouw Deborah klaar met meer dan dertig soorten lekkere wijnen. En in Sensum - met chef Maurice achter het fornuis - worden je smaakpapillen gestreeld met verschillende gerechtjes die telkens draaien rond een bepaald, bijzonder product. Zeg nu zelf, de perfécte combinatie, toch? 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

DE PLEKK

BIER HIER!

Groentenmarkt 8, 8400 Oostende, 0474 78 61 24, deplekkoostend

Een ideale plekk - sorry, we konden het niet laten - om even tot rust te komen in het midden van het stadscentrum. Er staan meer dan zestig bieren op de kaart, dus een ontdekkingsreis in de wondere wereld van het bier kan je even goed hier starten! Maar ook voor fingerfood of gewoon een lekkere koffie ben je hier aan het goede adres. Onze tip: de vier kleine gebakjes die je bij de koffie kunt bestellen. Even niét aan dat dieet denken ... 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

GASTROBAR FRENCHETTE

Madridstraat 12, 8400 Oostende, 0468 49 60 78, frenchette.be

It's not real French, it's not fake French ... it's Frenchette! Of zo omschrijven zaakvoerders Luc en Leo Deklerck toch hun splinternieuwe concept. De broers zijn geen onbekenden: je kent ze al van bistro Mathilda en brasserie Ocean. Onlangs streken ze met Frenchette neer in de Madridstraat; een vroeger ietwat groezelige en ongure straat die vandaag dé plek voor culinaire ontdekkingen is. In Frenchette geen klassiek menu, maar wel een sharing concept: op de kaart staan er vijftien gerechtjes geïnspireerd op de wereldkeuken, met een lokale touch. Aan jou om de keuze te ma- ken. Het interieur is er trouwens ook een om u tegen te zeggen: Frenchette staat tjokvol vintage en antieke spullen! Onze tip? De bar die opent om 17 uur is perfect om na de werkweek stoom af te blazen met een goede apero. 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

DE TERP

ALL YOU CAN (M)EAT

Ramskapellestraat 34, 8301 Ramskapelle, 050 66 90 18, deterp.be

Hoera, barbecueweer! Of niet? Als je geen zin hebt in de afwas - en wij hebben daar eerlijk gezegd nooit zin in - kan je ook gewoon naar De Terp. Eigenaars Christine en Marnix baatten jarenlang een beenhouwerij uit in Gent, maar hun West-Vlaamse roots liet hen niet los: De Terp was gebo- ren. In dit barbecuerestaurant voel je zowaar een vleugje Texas in Ramskapelle! In de grote open keuken kan je Marnix aan het werk zien met de Braziliaanse grill en de Green Egg. Het concept is simpel: je betaalt één prijs en dan kan je zoveel eten als je wil. Jep, dat lees je goed. Mooi meegenomen, toch? 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

FITZGERALD COFFEEBAR

PICTURESQUE & JAZZY

Louisastraat 4C, 8400 Oostende, 0497 74 24 53, Fitzgerald Coffeebar

Genesteld in een gezellige zijstraat vlakbij het Oostendse winkelcentrum, vind je coffeebar Fitz- gerald. Barista Johan verwent er je met lattes, coffee blends en huisgemaakte ijsthee. Géén foto nemen van het interieur is hier moeilijk, want de combinatie van vintage meubeltjes en weelde- rige planten maken het wel heel erg Instagrammable. Maar ook als je even je hoofd helemaal wil leeg maken, weg van sociale media, kom je hier met behulp van de jazzmuziek op de achtergrond helemaal tot rust. Onze tip? Ga voor de kof e van de maand en bestel er een lekker taartje bij! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

JEANNINE

OP GROOTMOEDERS WIJZE

Leopoldlaan 26, 8420 De Haan, 0474 20 54 42, Jeannine-dehaan

Als kind schotelde je oma je toch altijd het lekkerste eten voor? Dat vond Silke ook, die haar gezellige zaak de naam van haar grootmoeder gaf. De hele ontbijt- en lunchbar is een ode aan grootmoeder Jeannine; zelfs de ontbijtformules dragen de naam van haar acht broers en zussen. Zelfs de muziek stamt uit grootmoeders tijd! Nog niet overtuigd? De heerlijke taartjes zullen je wel over de streep trekken... 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

LIZETTE

SOEP-MET-HARTJES

Christinastraat 77, 8400 Oostende, 059 44 79 96, lizette.be

Hier ga je gegarandeerd met een grote glimlach naar buiten! Lizette, soup & specials is een initiatief van Duinhelm, een centrum dat volwasse- nen met een mentale beperking begeleidt. Achter de bar en in de zaal staan de bijzondere mede- werkers. Wat een jn concept! En niet alleen de bediening is er hartverwarmend, ook de soepen, quiches en lekkere belegde boterhammen zijn er meer dan de moeite waard. Topper! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

RUNWAY 26=08

TOUCH DOWN VOOR VERSE VIS

Nieuwpoortsesteenweg 945, 8400 Oostende, 059 44 21 99, runway2608.be

Mag het uitzicht eens anders zijn dan zeezicht? Wat dacht je van lekker eten - hier kom je voor de dagverse vis! - terwijl er haast voor je neus vlieg- tuigen vertrekken en landen? Restaurant Runway 26=08 bevindt zich op een unieke plaats: aan de start- en landingsbaan van de Oostendse lucht- haven. Ook als vliegtuigen je ding niet zijn kom je hier tot rust. Het interieur werd recent helemaal vernieuwd en het resultaat mag er meer dan zijn. Naast eten en genieten kan je hier ook een feestje organiseren. Onze tip: iedere eerste zondag van de maand kan je er gaan brunchen! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

L'ARRÊT VERT

VERPOZEN IN HET GROEN

Stationstraat 11, 8420 De Haan, 059 43 77 27, larretvert.be

Druk leven? Hier kom je gegarandeerd helemaal tot rust. L'Arrêt Vêrt, in het centrum van De Haan, huist waar je voorheen de Provence vond. De zaak is grondig vernieuwd maar blijft wel trouw aan de roots: een mooie bed and breakfast gecombineerd met ontbijt, lunch en kof e. Naast deze solide grondslag is de grootste troef van L'Arrêt Vert: de knappe tuin! Want zeg nu zelf, wat is er beter dan met je snoet in de zon ontbijten? 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

TEAROOM MANO

HERNIEUWDE TRADITIE

Zeedijk 18, 8420 De Haan, 059 24 22 40, Tearoommano

Ah, de kust. Een stevige wandeling met nadien een heerlijke hap op de dijk! Tradities zijn er om in ere te houden en dat kan je perfect bij Tearoom Mano. Toch zin in iets méér? Jep, ook dat vind je bij Mano: lekkere tapas, cocktails, slaatjes en elke maand een nieuwe suggestie met het beste dat het seizoen te bieden heeft. Het interieur is trou- wens recent helemaal opgeknapt! Een must-visit. 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

BAKKERIJ BRUUT

DE BRUTE KRACHT VAN ECHT BROOD

Driftweg 23, 8420 De Haan, 059 42 66 08, bakkerijbruut.be

Bij Bruut - jep, brood op z'n Gents - vind je niet zomaar brood. In deze artisanale bakker alleen maar topkwaliteit. Bruut staat ook voor het heerlijke brute van het brood; pistolets die lekker krokant zijn, korsten die kraken. Jonas en Audrey, het koppel achter Bruut, geloven hard in lo- kale kwaliteitsproducten. Voor hun taarten gebruiken ze bioproducten en in de zomer fruit en groenten uit de moestuin van de broer van Audrey. Bruin en wit brood nogal saai? Wat dacht je van bijzondere zuurdesembroden of brood met spelt, rogge, haver? Bij Bruut vind je sinds kort ook 'sterrenbrood'. Een bijzonder brood waarvan de opbrengst volledig naar Boven de Wolken gaat, de organisatie die sterrenkindjes fotografeert. Tip: huur een bak ets bij Bruut en ga picknicken! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

T KAFFEE

HYGGE IN DE HAAN

Wenduinesteenweg 21, 8420 De Haan, 0486 86 91 10, tkaffee.be

Hét adresje voor hygge, ofwel Scandinavische gezelligheid - in De Haan: het splinternieuwe 't Kaf- fee. Gerda en haar zoon Dieter zijn geen onbekende in de Haanse horeca; ze baatten twaalf jaar lang La Potinière uit. Met 't Kaffee nemen ze een nieuwe start. Vlei je neer in een van de uwelen zetels en geniet van warme wafels of pannenkoeken. En je viervoeter is hier meer dan welkom! Onze tip: het eigengedraaid ijs van vader Marc... 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

RICE 'N ROLL

SUMMER ROLLS AAN ZEE

Zeedijk 560, 8300 Knokke, 050 62 00 66, ricenroll.be

Rice 'n roll is het kleine zusje van het bekende Aziatische restaurant Lucy Chang. Na Antwerpen strijkt het jne concept nu ook neer aan de zeedijk in Knokke. Verwacht je aan Vietnamese sum- mer rolls: een beetje zoals een loempia, maar niet gefrituurd dus veel gezonder! Lekker verse groenten in rijstpapier én heel wat veggie, vegan en glutenvrije opties. Ideaal voor wanneer je een hongertje hebt! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

CRÈMERIE FRANÇOIS KNOKKE

AMBACHTELIJK LEK-KERS

Dumortierlaan 113, 8300 Knokke,

cremeriefrancoisknokke.be

Het oudste en bekendste ijssalon van het land vind je voortaan ook in Knokke! Op een steenworp van de zeedijk schotelt uitbater Gunther je de allerlekkerste ijsjes voor. De thuisbasis van de crè- merie blijft Sint-Niklaas, waar het ijssalon al 91 jaar gevestigd is. Uniek is dat de rauwe melk in eigen huis gepasteuriseerd wordt. Het recept van het ambachtelijke ijs? Nog altijd hetzelfde als in 1928! Een echte klassieker, maar hier vind je ook ijsjes zoals de coupe Esprit d'Orange: pistache- ijs, gemarineerde aardbeien met appelsienenlikeur, munt en zwarte peper. Klinkt goed, toch? Zeg dus niet zomaar ijsje tegen een ijsje van Crèmerie François ... 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

BODEGA LATAPA

KITSCHY ESPAGNOLA

Maria - Hendrikalaan 6, 8420 De Haan, 059 32 48 91, bodegalatapa

Hola! Met een sangria in de hand en een goed gevulde tapasplank voor je neus waan je je even in Spanje. Kristien en Jan droomden er eerst van om ginder een bed and breakfast te openen, maar gelukkig voor ons kozen ze gewoon voor De Haan. Je ogen kan je hier ook goed de kost geven; de uitbaters zijn grote fans van kitsch en in elk hoekje en kantje van de gezellige zaak vind je hier wel iets met een verhaal! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

GASTROBAR PANORAMA

HOOGSTAANDE CUISINE

Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende, degrotepost.be/cultuurcafe

Eten en genieten op hoog niveau, dat mag je letterlijk nemen in de Gastrobar Pano- rama. Tijdens de zomer opent het Cultuur- café tijdelijk een rooftopbar op het dak van cultuurcentrum De Grote Post. Dit jaar tillen Laurence en David hun bar naar een hoger niveau - pun intended - en slaan de handen in elkaar met Frédéric Lamquet. De uitbater van Chez Paulette in de nabijgelegen Ma- dridstraat sluit drie maanden lang zijn zaak en gaat koken in de Panoramabar! Culinair genieten met een panoramisch zicht op de stad? Check! Tip: hou het weerbericht in de gaten, want de Panoramabar is enkel open bij mooi weer. 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

FOU D'OSTENDE

LAIDBACK LEKKER. EN TAART!

Witte Nonnestraat 16 B, 8400 Oostende, Fou d'ostende

Genesteld in een zijstraat van de drukke Ka- pellestraat, vind je Fou d'Ostende. Een ge- zellig eethuisje waar je terecht kan voor een kof e, quiche of slaatje. Jan baatte jarenlang een grote zaak uit op de zeedijk van Maria- kerke en die ervaring neemt hij nu mee naar Fou d'Ostende. Weetje: de zaak heet zo om- dat de dochter van Jan hem gek verklaarde toen hij op 62-jarige leeftijd een nieuwe zaak opende! In het pand was jarenlang taarten- huis Domino's gevestigd en daarvan blijft er een vleugje aanwezig; in Fou d'Ostende kan je nog altijd een stukje taart eten van Les Tartes de Francoise. 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

ONA BY 'T WERFTJE

COCKTAILS EN GARNAALKROKETTEN!

Tijdokstraat 19, 8380 Zeebrugge, onabytwerftje

Moeten we 't Werftje nog voorstellen? Een van de oudste - en wat ons betreft een van de gezelligste! - horecazaken van de kust. Op een boogscheut van 't Werftje openen de zaakvoerders nu een zusje voor hun zaak: ONA by 't Werftje. Hier kom je voor tapas, zomerse cocktails en lekkere biertjes, mét zicht op de Zeebrugse jachthaven. Herlinde, Mike, Eli zijn al langer bezig met Zeebrugge helemaal op de kaart te zetten. Na de renovatie van 't Werftje, pakten ze uit met een foodtruck waar hun wereldberoemde garnaalkroketten te proeven zijn. En nu dus ONA! 't Werftje blijft uiteraard ook gewoon bestaan en biedt nu zelfs de perfecte combinatie aan. Eerst genieten van een apero met je gezicht in de zon op het terras van ONA en daarna uitgebreid proeven van het beste wat onze Noordzee te bieden heeft in 't Werftje. Perfecte combo! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

MOOD BEACH

RELAX VOOR JONG EN OUD

Zeedijk 658, 8300 Knokke-Heist, 0479 20 98 09, moodbeach.be

Wat is er heerlijker dan na een lange hete zomerdag genieten met je voetjes in het zand? Juist: niets! Kriss The Beach kreeg na meer dan veertig jaar een makeover en werd Mood Beach. Een trendy strandbar waar je meer dan aan het juiste adres bent voor een zomerse cocktail, maar ook kan ontspannen in een comfortabel ligbed. Ook de kleintjes komen hier niets tekort; een speelplein met tal van speeltuigen voor alle leeftijden zorgt ervoor dat je nageslacht je even rustig van je sangria laat nippen. Ook voor verjaardagfeestjes op het strand kan je hier terecht. Leuke extra! 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

LAURESTES

EEN VLEUGJE AUTHENTIEKE NORTH SEA-FEELING

Albert I Laan 1, 8620 Nieuwpoort, 0494 82 77 66, laurestes.be

De geest van Engeland is nooit ver weg aan de kust - het ligt tenslotte maar aan de overkant van de zee. Bij B&B Laurestes kan je je helemaal laten onderdompelen in Britse sferen overgoten met een inke portie nostalgie. Op een boogscheut van de oude jachthaven vind je deze kustvilla met prachtige binnentuin en zoals de uitbaters zelf zeggen: een vleugje authentieke North Sea- feeling. Hier ga je op zaterdag langs voor een traditionele English High Tea: ngersandwiches, con turen, desserts en uiteraard - onze favoriet - scones met clotted cream. Geen fan van al die zoetigheid? Ook het ontbijt is hier niet te versmaden. 

De nieuwste food & drink hotspots van de kust vind je hier!

KOFFIEBAR DE KOLONEL

HOMEMADE TAARTJES

De Limburg Stirumstraat 10, 8370 Blankenberge, dekolonel.be

Op een boogscheut van de haven van Blankenberge vind je sinds kort De Kolonel, een hippe kof ebar in een prachtig gerenoveerde art deco-woning. De zaak werd genoemd naar de vorige bewoner van het huis, oud-kolonel Julianus Gijsbrecht. Hier kom je voor de heerlijkste kof e - helemaal geperfectioneerd door barista Bianca - en de lekkerste taartjes, die allemaal huis- gemaakt zijn. Leuke extra is het zonnige terras waar je kan genieten van een ontbijt of brunch. Tip: proef zeker eens de chocolademoussetaart. Jep, dit is een toppertje!