Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

What's new in Gent? Van ontbijt, brunch, lunch tot een gezellig diner of wine tasting. Ontdek alle leukste hotspots hier!


Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Oost - Na de frietchinees, nu de pitabelg

Baudelostraat 37, 9000 Gent, 09 335 66 86Facebook


Gent omarmt alle eetculturen, maar tot voor kort bleef de keuken uit het Midden-Oosten ondervertegenwoordigd. Hoog tijd dat daar verandering in kwam! Ottolenghi nog an toe! Met Oost kreeg de fiere stede er een bijzonder fijn eetadresje bij waar niemand – neen, echt niemand - aan de verlokkingen van falafel, lamskebab, sabich, gegrilde berloumi, houmous, gebrande aubergine, geroosterde bloemkool... kan weerstaan. Iemand durfde de kebab al ‘haute pita’ te noemen. Hij mag nog steeds binnen. Bijzondere plek. Alles ter plaatse bereid met verse en lokale producten, zowel ter plekke te degusteren als take-away.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Bookz&Booz - Bookpairing! 

Hoogpoort 35, 9000 Gent, 0475 52 00 25, bookznbooze.be

Het is geen café. Het is ook geen boekenwinkel. Bezieler Ief Stuyvaert vond dat een boek lezen beter ging met een goed glas erbij. Of het glas minder snel leeg ging als hij aan het lezen was, laten we in het midden. Feit is dat je sinds hier al een paar maanden terechtkan voor een – waarom kwamen we er zelf niet op – match made in heaven: een geschenkenwinkel waar je bij elk boek een fles drank kiest. En niet zomaar een fles: Bookz&Booz verkoopt enkel drank – wijn, gin, jenever, ... – die een link hebben met het boek dat je koopt. Een boek van een Nobelprijswinnaar? Daar past de wijn Nobel bij, gemaakt in Lochristi. Wijs concept! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Bar Mirwaar - Fijn toeven in de Burgstraat! 

Burgstraat 59, 9000 Gent, 0478 20 95 50, barmirwaar.be 

Waar vroeger ‘Het Onverwacht Geluk’ zat, zit nu Bar Mirwaar, het café dat duivel-doet-al en Democrazy-grand-chief Eric Smout boven het doopvont hield, samen met zijn echtgenote. In Bar Mirwaar staat alles in het teken van muziek – zelfs de DJ krijgt er een speciale toog (de vinylcollectie is er trouwens fenomenaal goed). Perfecte hang-out als begin- of eindpunt van een avondje stappen. Proef zeker eens het Bar Mirwaar-biertje ‘Maison Mirwaar’, en geniet er van een hapje. Coole spot, met een uitnodigende events-agenda, gaande van concerten, exposities tot concerten. Don’t be a stranger.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Taxi’s - Oude garage, fine dining foodconcept

Zuidstationstraat 35, 9000 Gent, 09 278 90 44, taxisrestaurant.be

In een voormalige taxi-garage in de Zuidstationstraat, zit je bij Taxi’s goed voor succulent eten en een fijne culinaire beleving. Op de kaart verfijnde, pure en creatieve gerechten, waar Noordzeevis een prominente plaats krijgt, net als een mooi aanbod aan zeevruchten. Kies een vis – één van bij ons – en hij wordt ter plekke bereid op de grill. Enkel vis? Neen, er zijn ook een paar veggie opties. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Upper – beneden vis, boven vlees

Zuidstationstraat 35, 9000 Gent, 09 278 90 44, upperrestaurant.be

Grillen, het is een kunst. En wie meesterlijk grilt, die krijgt tafels vol hapklare bezoekers. In hetzelfde pand als Taxi’s vind je Upper, een grill-concept dat de smaak van passie en ambacht combineert en laat samensmelten tot een totaalbelevenis. No-nonsense en bruut met oog voor detail. Veggie? In een meat-grill concept? Ja, ook dat kan. Fijn detail: de Gentse streetartist Musketon zorgde voor de fraaie muurdecoratie. Great food ’n art, one love! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

André – apero for ever! 

Oudburg 90, 9000 Gent, 09 311 80 86andre.gent

C’est l’heure de l’apéro. Waarom kan het niet elk moment van de dag aperitieftijd zijn? (niet antwoorden!) Wie zijn/haar apéro-moment helemaal tot een kunst wil verheffen, moet bij André zijn. ‘tzalwelzijn! Als we de comments van de bezoekers erbij halen: niets dan lof voor het erg smaakvolle interieur, de verrassende keuken en de mega-lekkere cocktails. En op zondag? Brunch & punch, met een uitgebreid ontbijt tussen 10 en 14u.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Souvenir - Ijsland > Ieper > Gent.

Brabantdam 134, 9000 Gent, 09 335 60 73, souvenir.gent

Wat doe je als chef wanneer je restaurant niet langer draait zoals je wil, omdat wegenwerken roet in het eten gooien. Je gaat even zitten, denkt even na en zegt: “Foert, ik sluit de boel en ik vertrek naar Gent.” Het is alvast wat Vilhjalmur Sigurdarson en zijn vrouw Joke Michiel deden. Een goeie zet? Mah ja! Gault Milau bedacht hen alvast met een 15,5/20. Gaan dus, niet enkel voor de quotering maar voor de fantastische keuken, met een nadruk op vis en groenten, en de carte blanche-formule: een degustatiemenu met een paar kleinere en grote gerechten. Lunchen en dineren kan in drie ruimtes: de Bar, de Dining Room of de Private Room. Aan de bar eten? Dat kan voor ad-hoc reservaties of walk-ins.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Golden Gai - Verfijnde Japanse inspiratie

Dampoortstraat 11, 9000 Gent, Facebook

Volledig Japans geïnspireerd, en mooi afgewerkt met groenten-van-hier. De ramen zijn vers, de kaart beperkt, de smaken helemaal juist. What you see is less than what you taste: een overdonderende sensatie aan smaken, helemaal volgens de regels van de kunst. Maar wat wil je, met drie horeca-beesten als bezielers? Jesse Den Dulk en Robin Vande Lanotte delen een verleden bij Jigger’s en Pony’s, en Laura Dekeyser maakte mee het mooie weer in bij De Roos.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Aroy Aroy – Twee broers koken Thaïs 

Lange Steenstraat 9, 9000 Gent, 0479 12 45 90, aroyaroy.be 

Wat gebeurt er als de ene broer – Michael – de andere broer – Jason – voorstelt om een kookboek te maken met een eigenzinnige interpretatie van een aantal klassieke Thaise gerechten, met bijpassende Belgische bieren? Dan ontstaat ‘Aroy Aroy’, en iets later de gelijknamige pop-up, die nog iets later helemaal opgaat in een nieuw restaurant. Chef Jason Blanckaert hing zijn J.E.F.-schort aan de haak en stortte zich met zijn broer in een nieuw avontuur. Flemish Foodie goes Thailand. Het is – werkelijk waar – een zeer.goed.eethuis.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

De Commotie – lekker sharen! 

Hubert Frère Orbanlaan 228, 9000 Gent, 0477 62 61 10, commotiepopup.be

Als de liefde door de maag gaat, dan sta je voor je het goed en wel beseft met je lief een zaak te runnen. Zoals bij Thomas Gellynck en Lara De Vlieger die na de pop-upversie van hun restaurant – in Kortrijk - kozen om een vaste verblijfplaats te zoeken en hun gasten te verwennen met yummy food-sharing gerechten, gezond en puur. Plek voor 18 gasten, wat de intimiteit ten goede komt. Met, uiteraard, veggie opties! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

The Barn – leve landelijk lekkers!

Veldestraat 75, 9850 Merendree (Nevele), 09 336 32 30, thebarnmerendree.be

Tafelen in een landelijk karakter, met op het bord klassiekers en originele seizoensgerechten. Wie de drukte van de stad wil ontvluchten: this is the place! Een gezellige brasserie met café, buitenbar en groot terras. Vis, vlees, lekker gegrild, en talloze verrassende ‘barnbites’. ’s Zomers kan je de tuin afhuren voor bedrijfs- en privéfeesten. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinksAu Bain Marie – idyllisch tafelen aan de oevers van de Leie! 

Emiel Clauslaan 141, 9800 Deinze, 09 222 48 65, aubainmarie.be

Langs de Kortrijksesteenweg, tussen Gent en Deinze, ontstaan romantische liaisons, zeker tijdens de zomermaanden. Hoe kan het ook anders? Hier tafel je met zicht op de Leie, de plek waar ook kunstschilder Emiel Claus zijn inspiratie vond, en eet je als royalty. De setting – een ontwerp van architect Henri Van de Velde (cf. De Gentse Boekentoren) – krijg je er zomaar bij. Menu, à la carte, lunch, shared plates... you name it: het is allemaal verrukkelijk verfijnd. Troef: je kan er ook een bootje huren om een paar uur op de Leie te dobberen (april tot oktober), met of zonder picknick.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Horseele – voetbal en eten: score! 

Ottergemsesteenweg - Zuid 808, 9000 Gent, 09 330 23 20, restauranthorseele.be

Sterrenrestaurant in een voetbalstadion? Gent heeft het. Aan het fornuis: chef Danny Horseele, klepper met 45 jaar ervaring, een Michelinster en een hoge Gault-Millau score. Adelbrieven genoeg, maar de man rust niet op zijn lauweren. On the contrary, my dear: bij Horseele eet je dagverse en geraffineerde culinaire toppers, in een uniek, vernieuwd decor dat lonkt naar een Londens penthouse of een Amerikaanse club. Warm, gezellig, haardvuur, boekenkast, een stijlvol restaurant met drie private dining rooms en een ‘fumoir’. James, cigars, please! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinksGu-i – healthy, plant-based take-away! 

Sint-Pietersnieuwstraat 97, 9000 Gent, 0494 71 44 81, gu-i.be

Nu steeds meer mensen kiezen voor een vegan/veggie lifestyle zie je her en der in de stad eetplekken opduiken die resoluut kiezen voor een plant-based kitchen. Vandaag kan je ook bij Gu-i – Esperanto voor ‘genieten’ - terecht voor energy boosting juices, smeuïge smoothies, lekkere smoothie bowls, all things avocado, hummus toast, energy balls … Alle producten zijn volledig vrij van geraffineerde suikers, dierlijke producten, artificiële smaak- en bewaarmiddelen. Kortom, healthy, plant-based snacks, lunch of ontbijt vol kleur en smaak – that’s the way they roll! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Maison W – de perfecte getapte pint

Zwijnaardsesteenweg 12, 9000 Gent, 0475 58 09 90, Facebook

Drie gigantische koperen vaten trekken de aandacht en zorgen voor een constante aanvoer van perfect getapte pinten. Fijne plek, geopend door twee nightlife pals, die ook eens een dagzaak wilden runnen. Goed voor apero, maar evengoed koffie, boterhammen, hapjes en cocktails. De kaart wisselt regelmatig en voor wie het graag zoet heeft: er zijn taarten van Julie’s House! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Palenque – authentiek Mexico in hartje Gent

Serpentstraat 28, 9000 Gent, 0472 83 42 85, palenque.gent

Wie ooit al in Mexico geweest is: in Palenque vind je één van de mooiste Maya-sites in Centraal-Amerika. Geen Maya-site hier, maar wel een plek die Mexico ademt – uit alle poriën – en bezoekers verwent met een uitgebreid assortiment aan cocktails, wijn en cervezas. Zowel de klassiekere cocktails (mojito, daiquiri, pisco sour, margherita),… als meer inventieve drankjes, én – pasopvoordeworm! – de agavespirits tequila en mezcal. Hapje erbij? Kan. Of loop even langs bij Comida, naast de deur, voor kraakverse taco’s!

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Frites Atelier – haute frites! 

Groentenmarkt 20, 9000 Gent, 085 87 69 83, fritesatelier.com


Frieten! Van Sergio Herman! Waar wacht je op? De Nederlands topchef herwaardeert de Belgische friet – niet dat dat meteen nodig was – en serveert in dit fraaie pand een luxeversie. Enkel dat? Neen, er is veel meer: speciaal voor Gent ontwikkelde sir Herman ook twee nieuwe burgers en salades, de classic Angus Beef Burger en de Very Vegan Burger. Geen zin in een burger? Proef dan eens de heerlijke nieuwe Caesar Style Chicken Salad of de Eat your Vegan Green Salad. Frietjes, burgers, artisanaal biertje erbij en smullen maar. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Eén twee vijf – lang leven in de gastropub 

Molenaarsstraat 125, 9000 Gent, 09 311 52 15, eentweevijf.be

Chef Tomek Mrosczcak ruilde de kookpotten van Ganzerik in voor een gloednieuw fornuis op het adres Molenaarstraat 125 (zo, je weet meteen waar de naam vandaan komt): een gastropub, annex luxe-eetcafé, in een huiselijke sfeer, waar je zowel kan lunchen als dineren. Toegankelijk voor een breed publiek, met een beperkte, mooie kaart, zowel vis, vlees als veggie. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Miss Yu – Ramen, een blik op de Japanse keuken.

Nederkouter 37, 9000 Gent, 09 398 40 04, Facebook

Arrigato! En tot ziens. Wedden dat je het niet bij één bezoekje houdt? Wie een keer de verse ramen proeft, wil geheid meer. Wat je hier kan vinden? Een aanbod van verse, zelfgemaakte noedels, bereid met 100% plantaardige olie. Van alle gerechten bestaat ook een veggie variant. En, uitgebaat door een Chinees koppel. Kruisbestuiving! Lekker! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Hola Food – Healthy @ Dok Noord

Dok-Noord 7, 9000 Gent, 09 324 44 44, holafood.be

Dok Noord, een buurt die helemaal openbloeit en in de toekomst één van de quartiers in Gent zal worden (wonen, werken, eten), met dank aan de talloze fijne, coole, hippe eetplekken, zoals Hola Food: een adresje met een groot hart voor huisgemaakte producten en heerlijk gezonde gerechten. Lekker ontbijt (home made granola!), een gezonde middaglunch of een guilty(free) pleasure? Je eet het hier! Gezond. Eerlijk. En lekker. 100% home made. Met pure ingrediënten die je voldoende energie geven om de dag te trotseren.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Luv l’oeuf – eat like a king! 

Nederkouter 30, 9000 Gent, 0468 03 58 69, luvloeuf.com

De hele dag ontbijten. Mocht we het kunnen, we doen het. Want, is het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag? En meestal ook het gezelligste moment? Welaan dan, hier beleef je het, vanaf 9 uur des ochtends tot 17u in de namiddag (zondags tot 14u). Krokant zuurdesembrood , met roerei, spek, champignons, trostomaatjes en Cheddar? Check! Of, waffles, eggs benedict en Bloody Mary’s? Yep! Shakshuka, brioche, French toast, huevos rancheros en mimosa’s... enkel met bio-eitjes (gelukkige kippen!). Ochtenden zullen nooit meer hetzelfde zijn (en middagen). Go!

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Zelda & Zorro – onthaasting als pop-up? Ja!

Eindeken 21, 9940 Evergem, 0476 98 89 40, zeldazorro.be

Het allereerste pop-up onthaastingsconcept in Vlaanderen! Verscholen achter een hoge muur laat je even de dagelijkse race achter en wordt de balans tussen werk en familie hersteld. Voor ouders én hun kinderen, die onder begeleiding volop mogen experimenteren tijdens workshops of zich uitleven in een speelkamer, ingericht met speelgoed dat creativiteit en samenspel stimuleert. En de ouders? Die mogen in de huiselijke livingroom aanschuiven aan een table d’amis, tijd nemen om te lezen, relaxen of bijpraten. Perfect voor een familie-uitstap. Het zorgeloos vakantiegevoel- en dat vlakbij huis – krijg je er zomaar bij. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Spithouse – chicken galore!

Koophandelsplein 17, 9000 Gent, 09 349 48 99, spithouse.be

Kip aan ’t spit: a classic! Hier krijgt het traditionele gerecht een heel nieuwe invulling: Spithouse Rotisserie presenteert sappige chicken wings, de enige echte spitburger én een spitpatat om u tegen te zeggen. Het kippenvlees? Mals! Alles volgens de regels van de kunst. En nu allemaal te vinden op het Koophandelsplein in Gent. Ook take-out.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Partage – soulfoud bliss. 

Voldersstraat 11, 9000 Gent, 0493 04 08 24, partage-belgium.be

Omdat delen hip is – en gewoon ook leuk – kozen de oprichters van Partage meteen voor een naam die het hele concept uitlegt: we share. Fine dining, brute architectuur en op het bord vernieuwende gerechten en een verrassende presentatie. Ooit al een lunch gehad met zoete of zoute wafels? Try it. Chicken en waffles? Het kan zomaar. Of dineren? Dan kies je uit een base (glazed wings, crispy chicken of veggie fritters), vult aan met een core (cornbread, frietjes of een geroosterde zoete aardappel) en eindigt met een topping (kool- of gewone sla, gegrilde mais). Take away, kan evengoed. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Alice Magasin – le goût de la nouvelle grandeur 

Sint-Michielsstraat 3, 9000 Gent, 09 277 92 35, Facebook

It runs in the family! Dochter van Gents horeca-ondernemer Eric De Waegenere opende haar tweede (je vindt de eerste Alice in Onderbergen, 6) eigen stekje: Alice Magasin. Je kan hier ontbijten, brunchen in een romantisch-klassiek kader, en genieten van Frans geïnspireerde patisserie, van de hand van patissier David Sobrie (kleinzoon van Patisserie Sobrie). Is dat alles? Neen. Je vindt er ook koffie, servies en confituur in vier smaken. Bij voorkeur te smeren op een pistolet of vers broodje van bakkerij Himschoot! All top! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


de Lucas by Lauretta & The Nightingale – taartenbar en zoveel meer

Lucas Munichstraat 43, 9000 Gent, 0486 87 81 92, laurettaandthenightingale.com

Het begon in Munkzwalm met een liefde voor eerlijke producten en artisanale patisserie. Sinds kort kan je ook in Gent terecht voor fingerlickin’ good patisserie (en meer!). Laura en Bas – allebei met een passie voor Gent – openden een bakatelier en winkel in de Machariuswijk waar je lekker kan relaxen en genieten van artisanale taarten, uitstekende koffie, een goed glas wijn of een biertje. De kaart verleidt, de plek verrast, de smaken zijn origineel. En, éénmaal per maand is er een heerlijke, uitgebreide brunch.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


VALEIR – ontbijten met de blik op oneindig (het water!)

Sint-Joriskaai 1, 9000 Gent, 0477 75 27 54, valeir.gent

Portus Ganda rules. Nu Gent helemaal te doorkruisen valt via het water, zal Portus Ganda groeien, bloeien en triomferen. Genieten alvast van de nieuwe wind: VALEIR, een ontbijt-annex-ijssalon, waar je blij wordt van boterhammen met divers beleg (zoals choco met banaan, plattekaas, brie met honing...), kiest voor een simpel/healthy of een boost of guilty pleasure-ontbijt. Brunchen doe je er op zon- en feestdagen. Ijsjes scoren? Kan ook: classics als dame blanche, fris en fruitige sorbets of eentje van eigen makelij. Enjoy!

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Donutello – stand-up donuts!

Gent-Zuid Shopping, 9000 Gent, 0489 17 42 71, donutello.com 

Kamal Kharmach – bekend als stand-up comedian en zijn passage in onder andere ‘De Slimste Mens’ – heeft een voorliefde voor donuts. Koe bij de horens vatten, dacht hij, en hij opende prompt een donut-keten. In navolging van Antwerpen kan je je nu ook in Gent helemaal laten gaan in donut-heaven: verrassende toppings, vullingen naar keuzen kleurtjes en helemaal yummy! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Pit – begin je dag met... juist! 

Sint-Pietersplein 44, 9000 Gent, 0485 31 79 95, Facebook

Het Sint-Pietersplein, het is niet enkel een plek waar je magische concerten kan zien, maar ook ‘magisch’ kan ontbijten; uitloper van de Overpoort én meteen goed voor veel.... eh, Pit, een ontbijtplek die gelooft in Gentse mastellen met huisgemaakte confituur en choco. Bio en vegan? Probeer de lekkere cider van Maison Sassy, vegan rijstpudding en plant-based taarten. Je kan er niet enkel ontbijten, maar ook genieten van zuiders-geïnspireerde gerechten: tabouleh, balletjes van gehakt of falafel en boterhammen van zuurdesembrood. Feest voor het lichaam.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Larmuseau – 100 jaar zoete sneeuwballen 

Koning Albertlaan 63, 9000 Gent, 09 253 90 67, confiserielarmuseau.com

Dorp Oost 9, 9080 Lochristi, 093115482, confiserielarmuseau.com

Zoetekauwen of liefhebbers van de betere patisserie – wie is dat niet? -, bij Larmuseau proef je de geschiedenis door het vakmanschap heen. Wat in 1913 begon als bescheiden patisseriezaak – met de befaamde sneeuwbal (een wolkje opgeklopte boter, ondergedompeld in chocolade en besprenkeld met poedersuiker) – groeide uit tot een gevestigde patisserie-waarde, met heel wat renommee en lekkernijen. Vandaag vind je Larmuseau in Gent en Lochristi, waar het gerund wordt door een jonge wolf-met-een-sweet-tooth, Joeri Pergoot. Ga langs en proef en laat de hemel op je tong dalen.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Chez Claire – haute éclairs veroveren de wereld

Kouter 185, 9000 Gent, chezclaire.be

Vlaamse klassiekers als éclairs (bij de oma, tijdens de koffie, samen met rijsttaartjes en macarons, hmmm!) zullen altijd blijven; maar als het van de oprichters van Chez Clair afhangt (dezelfde kerels achter Wasbar) verovert hun state-of-the-art-luxeversie de wereld. Bij Chez Claire bestel je haute éclairs, in 13 verschillende smaken (pistache, salted caramel crisp, triple dark chocolate). Je eet ze ter plekke, met een bakje troost of champagne van het huismerk Cuvée Claire of neemt ze mee in een verpakking waarvan iedereen vraagt: “Waar komt dat vandaan?” There! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Norma – eten dat je laat stralen 

Bennesteeg 20, 9000 Gent, 09 361 17 08, normagent.com

In Gent kan je heel lekker en gezond ontbijten; dat weten we al langer dan vandaag. Het kan sinds kort ook bij Norma, ergens in rustig zijstraatje van de Veldstraat, waar je naast het ochtendlijk genot terecht kan voor lunch, brunch en apéro. Eten op het ritme van de natuur. Een kleine maar fijne seizoenskaart met verse en lokale producten van gevestigde Gentse waarden of jonge ondernemers. Comfortfood op Belgische herfstdagen, lekker luchtig tijdens de zomer en spannend verrassend in de lente. Heerlijk toeven hier! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinksRed Shaker – een echte Marchand weet wat hij serveert 

Predikherenlei 2, 9000 Gent - Facebook

Pop-up – for now, ja – waar Nicolas Marchand de honneurs waarneemt en je vergast op klassieke cocktails en bijzondere wijnen; bij Red Shaker vind je de unieke huisgin ‘Rouge’, een rode gin zonder kleurstoffen, gemaakt bij het Gentse Ginderella. Rood? Van rode biet! Fijne ambiance, wijs volk, steengoeie muziek. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Pedaleur de Flandres – sprintje tot het pintje? 

Volderstraat 58, 9000 Gent, 09 336 69 95, pedaleurdeflandres.be

Ja, de Gentse Zesdaagse, dat kent iedereen. Maar waar moeten wielerliefhebbers heen als ze niet in het Kuipke terechtkunnen? Hier, bijvoorbeeld: de hotspot voor wielrenners in hartje Gent. Fijne plek voor onder andere lekkere koffie, een fris biertje of lekker stukje cake voor of na je rit. Wie geen tijd heeft: take away! Je ontmoet er andere fanatieke wielerliefhebbers, kijkt er naar de koers op TV en kan er je fiets onderhouden. Allez, roulez! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Broesse – lief zijn voor de plantjes. 

Baudelostraat 13, 9000 Gent, 0472 799 119, broesse.be

Hartje Gent, tropische planten. Het kan. In Broesse vertellen Brent en Celine je alles over hun passie voor planten - monstara, jatropha podogrica, calathea orbifloria – en schenken daar een lekker kopje koffie. Een plantenkaffee én een kenniscentrum voor het vinden, verzorgen, verpotten, bewateren - en zoveel meer - van planten. Je vindt er ook alle alle accessoires die je nodig hebt voor het vertroetelen van de kleine (of soms hele grote) huisgenoot, van potgrond tot gieters tot meststof, met een handige uitleg. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Bar Steen – wijs buurtcafé 

Onderstraat 55, 9000 Gent, 0495 38 39 11, Facebook

Waar vroeger het legendarische Pink Flamingo’s zat, zit nu Bar Steen. De een vindt dat jammer, de andere juicht de nieuwigheid toe. It’s the cycle of life. Bar Steen – zelfde boazen (TOTUM), die ook al Bar Bricolage en NEST in het leven riepen – is een coole buurthang-out, overdag fijn voor koffie-met-een-boek en ’s avonds een apéroplek én café waar je gelijkgestemde zielen tegen het lijf loopt, met een biertje, cocktail of spirit in de hand. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


GAST – we love apééééroooo! 

Oudburg 15, 9000 Gent, 09 336 64 48, gastgent.be

Gent houdt van het apéromoment. Gast weet dat: hier kan je uitgebreid aperitieven met cocktails, kwaliteitswijnen uit Europa of kiezen uit de seizoensgebonden menukaart. Fijn is de open keuken – niet enkel voor de blik op de chef – waar de verse, huisbereide gerechten (sharing is caring) quasi continu naar buiten vliegen. 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

SOMM – ontdek de wijn van morgen, nu

Steendam 39, 9000 Gent, 0473 88 25 18, somm.gent

Wie tuk is op wijn of graag kwaliteitsvolle wijnen in huis haalt, weet niet altijd waar eerst gekeken. Het aanbod is overweldigend. Loop toch maar even langs bij SOMM, een gezellige wijnbar en bistro waar iedereen welkom is. Hun missie: “To find the wine that makes you smile…” Marina Claus, Sommelier Conseil en Candidate Master Sommelier, droomde al lang van een gezellige stek in Gent waar ze haar grote passie voor wijn en food met iedereen kon delen. Met SOMM werd die droom werkelijkheid.

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Frou Frou Bar – cool in de Muide

Terneuzenlaan 5, 9000 Gent, 0473 67 71 51, Facebook

Dat de Muide een frisse horeca-injectie wist te waarderen, zag je al in het succes van Cocotine. Maar ook Frou Frou Bar werd met open armen verwelkomd. Weekends relaxspot, met een leuk aanbod, gaande van (avond)brunch tot lunch en avondlijk vertier aan de toog. Mooi art-deco-interieur en hartelijke ontvangt. De Muide leeft! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Amigo Amigo – hip.hot.happening. 

Stapelplein 31, 9000 Gent, 09 372 46 80, amigosareforever.com

Als de ene keet sluit, open je toch gewoon een andere? De bezielers van KERK zagen hun coole KERK-site sluiten en dachten: we beginnen opnieuw. En deze keer blijven we. Et voilà, Amigo Amigo opende de deuren, een fijne, coole en vriewijze verpoosplek, waar de muziek de cadans van de dag bepaalt, het gerstenat en de wijn (en de tequila) mooi vloeit en de geuren uit de keuken je doen watertanden. Waar boven drinken en eten centraal staat, staat de basement volledig in het teken van muziek. Vriendschap, loop eens langs! 

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks


Shinsen – waar de zon nooit onder gaat...

Nederkouter 73, 9000 Gent, shinsen.be

Wie zich graag laat verrassen door de Japanse keuken moet beslist eens bij Shinsen binnenstappen en een Onigri bestellen. Een wat? Een Japanse driehoekige rijstbal met een heerlijke vulling en een krokant blaadje nori (geroosterd zeewier) eromheen. In verschillende versies te krijgen: vlees, vis als vegetarische bereidingen voor de vulling. Of wat dacht je van een lekkere lunchbox (bentobox) met vis, vlees of veggie, rijst en verschillende soorten groenten. Allemaal vers, allemaal lekker, allemaal gaan!

Ontdek de nieuwste plekjes in Gent: food&drinks

Albatros – meer dan een Fleetwood Mac-song 

Vrijdagmarkt 35, 9000 Gent, 09 225 02 18, Facebook

Toen het pand naast café Ventura – Chat Noir - leeg kwam te staan, droomden de eigenaars van Ventura van een tweede café. Een paar maanden later was het zover, en opende Café Albatros zijn deuren. Blikvanger is de opgezette albatros die iedereen in stilte welkom heet, om te genieten van een bruine Brusselse kroeg-ambiance (en dat in het hart van Gent), met bier dat vloeit uit grote tanks, pistolets met gehakt en een kicker (bakkeuuuh!!!) in the back. Prachtig vormgegeven zitbanken ook, een plek that you hate to leave.