Marion & Hendrikje Meyvis

Marion & Hendrikje Meyvis

Carpet of Life


De zusjes Marion en Hendrikje Meyvis, bezielsters van Carpet of Life, zijn gebeten door de reismicrobe. Guinea, Barcelona, Zuid-Amerika … Ze kwamen er in aanraking met lokale mode, ambacht en vooral: de mensen. Hoe ze dit verweven tot een prachtig tapijt, en wat zij vinden van hun Gent, dat vertellen ze hier!


Gent doet het goed als Fair Fashion stad”


Marion, Hendrikje, stel je eens voor?

Hendrikje: Wij zijn Gentenaars, geboren in Oostende, en hebben nogal wat travel miles op de teller. Het was al snel duidelijk wat er ons in het leven na aan het hart lag en we stemden er onze studies (Internationale politiek, ontwikkelingseconomie, TEW ..) en prille carrière (Oxfam, 11.11.11) op af. Tegenwoordig werk ik ook als project designer bij !Drops, een sociaal innovatiebureau in Gent.


En je hebt nog tijd voor Carpet of Life ook. Vertel dat levensverhaal eens?

Het is ontstaan in de schoot van Butterfly Works (Nederland) en Taragalte (Marokko), en groeide vanuit het idee om iets te doen met de prachtige ambachten van vrouwen in de Marokkaanse woestijn en daardoor te werken aan hun financiële empowerment. De vrouwen kunnen zo ook hun eeuwenoude ambacht, het weven van Boucherouite tapijten, behouden. Wij geloven in social design als middel tot empowerment en zien de impact op de 60 vrouwen die voor ons werken nu al. (*)


Hoe komt zo een uniek tapijt tot stand?

In een notendop: verzamel de kledij die je er wil in verweven en breng die tot bij onze studio in Gent: stukken met bijzondere herinneringen van jezelf of een dierbare, stukken die je nog een tweede leven wil geven … Van zodra we 350kg aan stoffen hebben verzameld van diverse klanten, zetten we koers naar Marokko. Daar gaan de vrouwen uit vier verschillende dorpen uit de Sahara van M’Hamid El Ghizlane aan de slag om jouw herinneringen om te toveren tot een exclusief interieuraccessoire mèt persoonlijk verhaal.


Waar ga je zelf graag shoppen in Gent en waar let je dan op?

Zelf zijn we grote fan van Cliché waar prachtige en eerlijke merken worden verkocht. Ook Supergoods geniet onze voorkeur! We houden ook van rommelmarkten en tweedehandswinkels. Sinds eind augustus is er DAY. in Gent, met echt toffe stukken. De herkomst en de manier van maken is voor ons belangrijk. Daarnaast hebben we een voorkeur voor speciale en unieke spullen.


Waarom moeten mensen volgens jullie naar Gent komen?

Gent bruist en is op heel veel vlakken vooruitstrevend. Als Fair Fashion Stad doet Gent het heel goed. Er zijn veel adresjes en de stad zet er ook écht op in! Daarnaast is het ook een warme stad, waar heel veel initiatieven een plaats krijgen met inspraak van de burgers. Het is simpelweg fijn toeven in Gent, of je er nu woont of komt winkelen, fietsen, met vrienden hangen …


Stel jullie worden burgemeester van de stad: wat is het eerste dat je doet of verandert?

Dan bekleden we heel het stadhuis met een gigantische Carpet of Life, lekker warm, kleurrijk en met Marokkaanse touch!