Kust-zinnige fotografen en hun verhaal

Kust-zinnige fotografen en hun verhaal

(Beeld: © Keoma Zec Photography)

Elke stad heeft zijn eigenheid. De bewoners bezitten die, de ondernemers creëren die. Daarom zetten we hier per stad telkens een aantal lokale talenten in de kijker. Muzikanten, chefs, designers, kunstenaars, schrijvers, filmmakers … Wij zochten ze, vonden ze en voelden ze aan de tand!

De kust is fotogeniek en doet talent ontluiken. Een gesprek dus met drie fotografen die de immense diversiteit binnen deze kunstvorm uitlichten: een kijk op de wereld door de lens van journalistiek fotograaf Keoma Zec, surf fotografie wars van de felblauwe plaatjes met palmbomen door Nick Verhaeghe en kinder- en huwelijksportretten met een hoekje af door Iona Vanborm.

Kust-zinnige fotografen en hun verhaal

Nick Verhaeghe

Wie? Nick Verhaeghe, uit Knokke-Heist. Nick heeft de zee in zijn bloed (en misschien andersom ook), want hij is sinds zijn 15de een gepassioneerd surfer, een hobby die hij al gaandeweg meer begon in te ruilen voor een grote passie: fotografie. Hij volgde een opleiding aan de Luca School of Arts Narafi & ESA le 75 in Brussel, waarna hij zich begon te specialiseren in analoge fotografie.

Wat? Analoge fotografie met een grote dash persoonlijkheid. Nicks werk is apart, eigenzinnig en ook gewoon prachtig. Sinds 2016 toont hij een conceptuele documentaire rond de Belgische kust. Naast de melancholiek van de winterse zee brengt hij de lokale surfcultuur in beeld. Het hoofdpersonage blijft de winterse kust (“Mensen weten echt niet hoe mooi de Kust is tijdens de wintermaanden.”) en haar unieke karakter, soms bruut, soms paradijselijk. Nick: “Deze beelden doorbreken het idyllische beeld dat er bestaat rond strand en surfen, in het voordeel van een meer eigentijdse kijk. Op deze manier wou ik de bescheiden heldhaftigheid tegen de natuurelementen aan onze Noordzee vastleggen...“

Waar? De reeks reist van galerij naar galerij, maar is nog tot 15 juli te bezichtigen in Galerie Hirez, in Oostkamp. Op de intropagina van deze gids prijkt hij ook! En vooral hier: www.nickverhaeghe.be

Wat wil je nog weten? Voor deze reeks maakte Nick gebruik van technische camera's, zowel medium format als klein beeld, vooral doordat hij werkt met vervallen fotorollen. De ontwikkeling doet hij zelf, en voor de negatieven gebruikte hij een persoonlijk mengsel van zeewier en zeewater. Hij begon met deze unieke manier van ontwikkelen uit ecologische overwegingen, maar intussen is dit ontwikkelingsproces een obligatoire karaktertrek.

Kust-zinnige fotografen en hun verhaal

Iona Vanborm

Wie? Iona Vanborm is een gepassioneerd fotografe die de microbe als jong meisje al te pakken kreeg, toen ze als tienjarige steevast met de camera van haar moeder aan de haal ging en samen met haar nichtjes foto-setting bouwde om er als een echte pro te shooten. Vandaag krijgt ze opdrachten in velerlei vormen, maar heeft ze zelf een voorkeur voor kinderfotografie. “Kinderen zijn speels, onvoorspelbaar; dat vind ik erg aangenaam. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Die liefde voor kinderfotografie is ontstaan toen ik op vakantie was in Zanzibar.”

Wat? Vanborm is als fotografe van vele markten thuis, en heeft zich en parcours een mooie portfolio bij elkaar geschoten. Naast kinderfotografie heeft ze ook een voorliefde voor de natuur, échte mensen en voor all things oldsmobiles, wat je bijvoorbeeld kan zien in de fraaie reeks ‘Girls Catch Cars’. Ze reist er zelfs voor naar de VS.

Waar? Je vindt Iona terug via haar website en via haar IG ionavanborm

Wat wil je nog weten? Iona is een Gentse, maar kwam via de liefde in Oostende terecht. Oostende is nu haar tweede thuis, een plek die ze weet te appreciëren om de kleinschaligheid en gemoedelijkheid. “Oostende heeft iets onbestemds”, zegt ze, “iedereen kent iedereen. Ik ben hier met open armen ontvangen. Ik hou van de sfeer hier, van de zee en van de ambiance in de Langestraat.”

Kust-zinnige fotografen en hun verhaal

Keoma Zec

Wie? Hij is 32, zijn vader is afkomstig uit ex-Joegoslavië, zijn moeder uit België en zelf zwerft hij als fotograaf de wereld rond. Keoma kocht op zijn zeventiende zijn eerste camera, om als aankomend natuurfotograaf vogels te fotograferen. Op zijn achttiende laste hij een sabbatjaar in en ging later fotografie studeren, in Gent en Brussel. De laatste jaren woonde hij zowat overal, zoals in Londen en Medellin, Colombia.

Wat? Zec zit niet stil en is een fotograaf pur sang. Een sociaal-geëngageerde, zelfs die met zijn beelden mensen graag even wil laten stilstaan bij bepaalde mistoestanden of zaken die niet altijd helemaal koosjer zijn. Een greep uit zijn verwezenlijkingen: een project voor 11.11.11 en MO*-magazine in Indonesië voor een reportage rond het palmolie-ontginningsprobleem, de mediacampagne van 2017 van 11.11.11 in Niger met als thema migratie, ... Twee jaar geleden bracht hij zes maanden door in vluchtelingenkampen in Griekenland. En onlangs maakte hij naar aanleiding van 50 jaar Don Bosco foto’s voor een boek dat zal focussen op buitenlandse projecten, waarvoor hij naar Bolivia, Haïti en Peru trok.

Waar? Keoma stelt nu en dan tentoon. Na de zomer is zijn werk te zien in de Koninklijke Gaanderijen, met portretten van geïmmigreerde Oostendenaars. En ook hier: www.keomazecphotography.com of IG keoma_zec_photography

Wat wil je nog weten? Reizen, omzwervingen en avontuur zit hem in het bloed. Een erfenis van zijn vader? Die trok immers op zijn 18de uit Joegoslavië weg. Reizen en fotografie zijn voor Keoma onlosmakelijk verbonden en geven een zeer groot geluksgevoel en voldoening. Zijn dagelijkse routine: de zonsondergang meepikken, waar hij zich op dat moment ook bevindt: Oostende, Medellin, Londen, de bergen, ...