Drie Gentse kunstenaars aan het woord

Elke stad heeft zijn eigenheid. De bewoners hebben die, de ondernemers creëren die. Go Local, ons festival in Gent was een ode aan al wie de stad maakt tot wat ze is: de (kleine) zelfstandige, de lokale ondernemer, artiest en influencer. En dus zetten we per stad telkens een aantal lokale talenten in de kijker. Muzikanten, chefs, designers, kunstenaars, schrijvers, filmmakers ... Wij zochten ze, vonden ze en voelden ze aan de tand! 

Voor Gent viel voor deze editie onze keuze op beeldende kunstenaars. Jong, bevlogen en klaar om de hemel te bestormen. Graag je aandacht voor: Sam Scarpulla, Katja de Vries en Cee Pil. 

Drie Gentse kunstenaars aan het woord

WIE?

Sam Scarpulla. Net 33, zoals alle Jezussen tegenwoordig. Woont en houdt atelier te Gent, en verkast 4 keer per jaar naar Italië, de plek van zijn roots. Maar dan komt-ie terug, want: “Gent is de max!” Schilderen houdt zijn kop helder. Toen hij vier was, nam zijn vader - kunstenaar Russell - hem mee naar de beeldentuin van het Sint-Lucas. Daar ontstond de kleuterdroom ‘Ik word kunstenaar!’ Of muzikant. Want touren en de wereld zien leek hem ook wel iets. De realist in Sam doorprikte echter die bubbel: hij kon geen instrument bespelen. 

WAT: 

Abstract, uitgepuurd, vaak minimalistisch, soms wat wilder. Scarpulla’s schilderijen hebben een duidelijke lijn, één waar ambacht en skills primeren. Computerwerk? Een no-go. “Ik schilder op doek en papier, en maak muurschilderingen, een formaat dat nooit in mijn atelier zou passen. Heel fysiek, zo’n muur schilderen. Na zo’n sessie ben ik echt uitgeput. Wat ik verder nog maak: prints, hoofdzakelijk linosneden. Uren een tekening uitkerven uit een vel linoleum, vind ik echt de max.”

WAAR? Instagram: samscarpulla en in galerij Sous-Sol Editions, Hoogpoort 41, 9000 Gent.

WAT MOET JE NOG WETEN? Scarpulla werkte lange tijd uitsluitend met zwart en wit. Toen hij pas begon was hij heel vrijgevig met kleur. Maar hij stelde zich de vraag: “Vinden de mensen mijn werk sterk door het kleurgebruik of door het onderwerp?” Sam bande kleur uit zijn werk, om ‘sterker’ te worden als kunstenaar en om emotie over te brengen zonder kleuren te gebruiken. Vandaag laat hij weer meer kleur toe in zijn werk. Allemaal te ontdekken, want in de lente staat een expo op stapel.

Drie Gentse kunstenaars aan het woord

WIE? 

Katja de Vries. 29. Open en creatief, met 100 ideeën tegelijk. Ingezetene van het Gentse Patershol, oorspronkelijk uit Haarlem (Nederland). Al van kindsbeen af geïnteresseerd in mode, fotografie, beeldende kunst, grafische vormgeving, ... wat leidde tot een studie grafiek, met zijstapje naar een edelsmid, en achteraf nog een opleiding illustratie in Gent. Grafische opdrachten gingen hand in hand met edelsmeedkunst, en vandaag combineert ze de drie. “Bij mij wordt het nooit saai,” lacht ze.

WAT

“Wat ik maak is zeer illustratief, soms wat creepy en nostalgisch. Mijn werk/collages zijn geïnspireerd op oude foto’s en op beelden die ik maak met oude camera’s, kopieer, bewerk met thinner en verder bewerk. Ook de natuur komt veelvuldig voor. Ik maak te gelijk ook veel minimalistische en geometrische stukken. De reacties zijn uiteenlopend: lief, nostalgisch, creepy. Mijn sieraden zijn dan weer tijdloos, en ik moet ze zelf willen dragen als ze af zijn (lacht).” 

WAAR? Online via www.katjadevries.nl, bij de betere snuisteradressen en shops zoals Fann in Gent!

WAT MOET JE NOG WETEN? 

Katja heeft een toekomstdroom: een eigen winkel/atelier, waar ze eigen werk kan tonen, samen met werk van andere makers. 

Drie Gentse kunstenaars aan het woord

WIE 

Cee Pil, aka Cedric Pil. Heeft de zee in zijn bloed. ° Oostende. Early adaptor van het tiny-housegegeven, want Cee woont al 15 jaar op ‘wielen’, in een custom-made woonbus. Life on the road! Fervente aanhanger van slow-life en duurzaamheid. Begon als achtjarige te schilderen met olieverf, verfijnde zijn skills, kopieerde de dolfijnen van Knossos en werk van Keith Haring, maar koos pas op zijn 36ste om zijn droom volop achterna te gaan. En nu? Street artist, en wat voor één.

WAT

Cee Pil maakt naar eigen zeggen ‘simpele, maar toch complexe beelden’. “Ik laat de kijker stilstaan bij een beeld en dwing hem/haar om iets langer te kijken. Ik wil meer dan louter ‘mooie prentjes’ maken, en ben zeer geïnteresseerd in de link tussen het oog en de hersenen, de optische illusie. Ik hou ervan om mensen te laten twijfelen, te refereren naar dubbele bodems, ... Ik ben nogal een fan van het gezegde ‘Niets is wat het lijkt’, en daar speel ik mee.” Figuratief, deconstructie, puur.

WAAR Op straat, tiens! In Gent, Amsterdam … Doppen openhouden is de boodschap. En ook hier: Instagram: Ceepil.

WAT MOET JE NOG WETEN? 

Cee Pil puts his money where his mouth is: hij reist op het tempo van zijn woonbus, en slaat soms buitenlandse aanbiedingen af als hij er maar een korte periode kan zijn. Ecologie gaat voor. Binnenkort komt een van zijn werken – tien keer uitvergroot – op een glazen geven van de Universiteit van Washington. Machtig. Cee Pil concipieerde het ‘Cee-through’-effect, waar hij - na wat copy-cat gedrag - een patent op nam. Go Cee for yourself!