De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Kunst en cultuur zitten in het DNA van Antwerpen. Draai een hoek om en je botst op een museum, bouwkundige bezienswaardigheid of een galerij. Wars van de gangbare toeristische trekpleisters, kan je ook de kunstige toer opgaan door een van de vele kunstgalerijen te bezoeken. Pik eens een vernissage of finissage mee, optioneel opgedoft voor de gelegenheid, sla een glaasje bubbels achterover, ontmoet de kunstenaar. Verstop je op een gestolen moment eens tussen de kunst aan de muren om te ontkomen aan de stadse drukte of neem op vrijdagavond je kunstliefhebber-in-crime bij de arm en doe aan gallery hopping. Waarheen? Wij maken je graag wegwijs en presenteren je met een selectie van tien Antwerpse kunstgalerijen.  

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Galerie Solo

Museumstraat 29, 2000 Antwerpen, galeriesolo.be

Op het Antwerpse Zuid, vlak bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, moet je eens binnenlopen bij Galerie Solo. Deze galerie presenteert hedendaagse kunst van zowel aanstormend talent als gevestigde waarden. Loop er gewoon even binnen en laat je verrassen. Wat op het eerste gezicht misschien je ding niet is, kan je toch met een glimlach weer doen vertrekken. Van 3 februari tot 17 maart kon je hier de collagekunst van Sammy Slabbinck bewonderen. Van 28 maart tot 4 mei stelt Joris De Geest er zijn hoofdzakelijk figuratieve werken tentoon.

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Tim Van Laere Gallery

Verlatstraat 23, 2000 Antwerpen, timvanlaeregallery.com

Hier liepen de afgelopen jaren solotentoonstellingen van o.a. Rinus Van de Velde en Ben Sledsens. Grote namen voor een kleine galerij. Om meer internationale kunstenaars aan te trekken, verhuist Tim Van Laere Gallery binnenkort naar een nieuw gebouw op Nieuw Zuid in Antwerpen. Wij zijn benieuwd welke grootheden we daar binnenkort gaan treffen. Van 23 mei tot 6 juni staat alvast een expositie van de Duitse Kati Heck op het programma. 

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Valerie Traan

Reyndersstraat 12, 2000 Antwerpen, valerietraan.be

Waar stopt design en begint kunst? De grens is soms heel dun. En net op die grens weet deze galerij de perfecte balans te vinden. Design, kunst en architectuur lopen hier vloeiend in elkaar over. Naast fotografie, tekeningen en schilderijen vind je bij Valerie Traan ook kasten, tafels en stoelen. En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige architectuur van de galerij zelf. Grote ramen en een magnifieke trap breken de steriliteit van de witte muren. Alleen daarvoor moet je hier al eens binnenwandelen. 

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

De Zwarte Panter

Hoogstraat 70-72-74, 2000 Antwerpen, dezwartepanter.com

Een kunstgalerij in een kapel. Het is eens wat anders. Sinds 1970 al is kunstgalerie De Zwarte Panter gevestigd in de kapel van het voormalige Sint-Julianusgasthuis. De kapel is gebouwd in 1505 en heeft nog een prachtig authentiek glasraam dat voor unieke verlichting zorgt. Door de binnentuin wandel je naar de andere expositieruimtes. Je zou hier haast vergeten dat je je in het centrum van Antwerpen bevindt. Wandel je door de hoogstraat, sla hier dan even af voor een momentje van rust en kunst.

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Artifex

Oude Koornmarkt 53, 2000 Antwerpen, artifexgallery.be

In de kunstgalerij die kunstenaar Steve Locatelli samen met zijn vrouw Jera De Vliegher in 2007 opende in Antwerpen zie je vaak schedels, het geliefkoosde onderwerp van Steve. In de galerij stelt hij zijn eigen werken tentoon, maar soms lopen er ook tentoonstellingen samen met andere nationale en internationale artiesten. Steve Locatelli is vooral bekend als street art-kunstenaar. Je kan zijn werken vinden verspreid over heel België, maar ook in o.a. Nederland, Duitsland, Zweden, Rusland en New York. In juni 2019 staat er in de galerij een nieuwe expositie gepland. 

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Keteleer

Leopoldstraat 55-57, 2000 Antwerpen, keteleer.com

Vlak bij de plantentuin van Antwerpen vind je kunstgalerij Keteleer. Architect Vincent Van Duysen nam de exhibitieruimte van 600 m2 onder handen en vormde ze om tot een plek met een sterke indoor/outdoor-connectie waar alle aandacht onmiddellijk naar de kunstwerken wordt gezogen, zowel die aan de muren binnen als die in de beeldentuin buiten. In 2017 breidde de galerij uit met een extra ruimte: NEXT DOOR. Daar vind je van 16 maart tot 5 mei de tentoonstelling van Valgerður Sigurðardóttir.

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Plus-One

Léon Stynenstraat 21, 2000 Antwerpen, plus-one.be

In de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid valt heel wat te beleven op vlak van kunst. Ook PLUS-ONE gallery vond er zijn onderkomen op het gelijkvloers van een nieuw gebouw. In deze grote galerij stellen zowel Belgische als internationale artiesten hun werken tentoon. De galerij streeft o.a. naar meer samenwerkingen, meer transparantie en meer avontuur. Van 16 maart tot 5 mei 2019 kan je hier o.a. de werken bewonderen van Marie Aly, tijdens haar tentoonstelling Drifters and Strollers.

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Ibasho

Tolstraat 67, 2000 Antwerpen, ibashogallery.com

Japanse fotografie van zowel bekende artiesten als jonge talenten vinden hier een plek. Ibasho is Japans voor ‘een plek waar je jezelf kan zijn’. Zowel minimalistische als kleurrijke fotografie passeerden hier al de revue. De galerij is het gelijkvloers van het huis van de galerijhouders. Die huiselijke sfeer willen ze graag doortrekken. Voel je daarom vrij om hier bij een kopje Japanse thee de werken te bekijken en door de vele fotoboeken te bladeren. 

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Callewaert-Vanlangendonck

Gallery: Wolstraat 21-23, 2000 Antwerpen

Collection: Sint-Jacobstraat 17, 2000 Antwerpen callewaert-vanlangendonck.com

Callewaert-Vanlangendonck bevindt zich in de Antwerpse universiteitsbuurt. Wie houdt van abstracte kunst is hier aan het goede adres. Je vindt hier werken van artiesten uit bewegingen zoals Cobra, Art Abstrait, Art Construit, Formes, G58, the New Flemish School en the ZERO movement. Het 17e-eeuwse pand in de Sint-Jacobstraat is tevens een soort museum, met niet enkel werken aan de muur, maar ook archiefmateriaal van de naoorlogse kunststroming. Zeker een bezoekje waard!

De 10 beste kunstgalerijen in Antwerpen

Gallery FIFTY ONE

Zirkstraat 20, 2000 Antwerpen, gallery51.com

In een rustig hoekje in Antwerpen, achter de Grote Markt, vind je in Gallery 51 klassieke en hedendaagse fototentoonstellingen. Naast de werken aan de muur op het gelijkvloers en in de kelder van het pand, kan je hier ook even verdwijnen in de kleine bibliotheek aan fotoboeken. Van 7 mei tot 29 juni 2019 kan je de tentoonstelling East 10th Street van Saul Leiter bekijken. Laat je niet ontmoedigen door de gesloten deur van de galerij. Wanneer je aanstalten maakt de galerij te willen betreden, word je meteen binnengelaten!