Joost Arijs

Joost Arijs

Joost Arijs (34) Patissier-chocolatier

DE BESTE CHOCOLATIER VAN VLAANDEREN? IN DE VLAANDERENSTRAAT, WAAR ANDERS. WIE IN GENT OP ZOEK IS NAAR PRALINES OF CHOCOLADESMAKEN DIE JE HELEMAAL BETOVEREN, MOET BESLIST EENS BIJ CHOCOLATIER/PATISSIER JOOST ARIJS LANGSGAAN. 

Waar ga je graag eten in Gent?

Je vindt me vaak in De Lieve, een laagdrempelig eetcafé waar je voor weinig geld erg lekker kan lunchen. Op de kaart vind je eenvoudige, smaakvolle gerechten. Daar hou ik wel van. Als ik zin heb ik een goed glas wijn trek ik naar Ona. Ik vind er altijd mijn gading, meestal Italiaans uit Piëmonte of Toscane. Een wijn moet voor mij niet te abstract zijn, maar gewoon lekker. Voor een Cheese Egg is de Martino de plek.”

Waar ga je graag shoppen in Gent?

“Ik heb verschillende adresjes, voor uiteenlopende zaken. Als ik verlegen zit om kleren, dan vind ik steeds weer mijn gading bij Lost in Pablos. Ze hebben er niet enkel mooie en stijlvolle collecties, ook de service is er top. Dat is iets wat ik ten zeerste apprecieer. Culinair kom ik aan mijn trekken bij CRU, een speciaalzaak met topproducten. Je kunt er op zondag winkelen, en ik ga er soms eens ontbijten of lunchen. En om in de sfeer te blijven, bij Doen, het Gentse kookmagazijn, ga ik langs als ik spullen nodig heb voor de keuken. Of voor een cadeautje. Edwin, de uitbater, is een zeer aimabele kerel; ik voel me er altijd erg welkom.”

Wat is je lievelingschocolade?

“Chocolade uit Madagascar: fruitig, maar met kracht en body. Ik werk met chocolade, niet enkel omdat het een lekker en veelzijdig product is, maar ook omdat je er mensen gelukkig mee maakt.”

De titel ‘beste chocolatier van Vlaanderen (Gault & Millau)’, wat doet dat met een mens?

“Die erkenning is fantastisch, ja. Als niet enkel de klanten, maar ook Gault & Millau dat weten te appreciëren, dan maakt me dat erg blij. Het blijft mijn missie om mensen te betoveren met eerlijke, pure smaken, met respect voor de ingrediënten.”

Mocht je burgemeester zijn van Gent, wat zou je veranderen?

“Ik zou het mobiliteitsplan toch wat anders aanpakken. Ik hoor vaak dat mensen niet meer met de auto naar Gent durven te komen, omdat ze geen parkeerplaats zullen vinden of de stad niet in zouden kunnen. Met een grote parking onder het Zuidpark, aangevuld met een knooppunt aan openbaar vervoer zou je bijvoorbeeld meer bezoekers naar de stad krijgen. Of meer ‘groene’ parkeerplaatsen, zoals in Kortrijk, waar je een 30’ gratis mag parkeren.”


joostarijs.be