Jochem Daelman

Jochem Daelman

De geboren en getogen Leuvenaar is on a mission: zijn stad nieuw, eigentijds en cultureel leven inblazen. Het lukt hem wonderwel. Wie ooit op festival Horst was , een van zijn 'kindjes', kan dat beamen. Wie het creatieve collectief Onkruid wat volgt, eveneens. Dat onkruid niet vergaat, is ook een feit, maar naar waar gaat Jochem in Leuven?


“De Vaartkom is een buurt in opmars.”


Waar in Leuven vind je inspiratie?

Ik ben fan van Museum M en STUK, deze culturele bastions hebben niet enkel een sterk programma, het zijn ook gewoon mooie plekken. Ik zit ook graag in Opek (Openbaar Entrepot voor de Kunsten, nvdr.), daar kruis ik mensen met nieuwe ideeën. De Vaartkom is sowieso een buurt in opmars; de oude silo's en panden worden heropgewaardeerd ten voordele van creativiteit en cultuur.


Waar in Leuven eet je je laatste avondmaal?

Een deel van mezelf liet ik achter bij Bar Stan, voor mij is het zoals thuiskomen. Voor mijn laatste avondmaal vind je me achteraan, aan de grote tafel, omringd door vrienden. Bar Stan staat voor vernieuwing, het bruist er. Er zit altijd volk, de bediening is super en het eten is er degelijk, gezond en vers.


Wat is je fijnste herinnering aan Leuven?

De stad heeft mij gegeven wat ik nodig had om professioneel te staan waar ik sta. Ik geef nu evenveel terug. Vroeger was er sprake van een haat/liefde verhouding, ik zocht naar meer en groter, zoals in New York, nu is het enkel liefde.

Een schakel worden bij Onkruid is wellicht een van de mooiste momenten.


Www.onkruidonkruid.be