Emma Plasschaert

Emma Plasschaert

Emma Plasschaert - Wereldkampioene zeilen

DOOR EMMA PLASSCHAERTS ADEREN STROOMT EEN COCKTAIL VAN ZEEWATER EN OOSTENDS BLOED. IN EEN VER VERLEDEN WAS ZE WELLICHT PIRAAT, COMPLEET MET SCHATKIST VOL GOUD EN ZO. TEGENWOORDIG ZET ZE HAAR TANDEN IN EEN GOUDEN MEDAILLE, WANT IN 2018 SLEEPTE ZE EEN WERELDTITEL IN DE WACHT. EN WAAR EMMA GRAAG VERTOEFT TER LAND, DAN WEL TER ZEE OF IN DE LUCHT? LEES EVEN MEE.


Waar zeilde je voor het eerst en wat mogen we nog weten over je?

Ik wandelde op weg naar school elke dag voorbij de Mercator. Mijn papa was vroeger voorzitter van de vvw Inside Outside. Water en boten lopen dus als een rode draad door mijn leven. Ik bracht veel tijd door aan het strand en op zee en vanaf mijn 7de was ik niet meer bij boten weg te slaan! Verder heb ik een bachelor geografie geomatica en doe ik een schakelprogramma naar industrieel ingenieur bouwkunde.

Wat zijn je ambities voor 2019 en de Olympische Spelen van volgend jaar?

Vorig jaar veranderde ik van coach, dat was een hele aanpassing. Ik slorp nu de ervaring en leer- stof van mijn nieuwe coach op zodat ik dat in 2020 kan toepassen. De selectie voor de Spelen vindt plaats in 2020. Mijn ambitie is vooral dat ik trots kan zijn op mezelf.

Waar aan de Belgische kust leerde je het 'reilen en zeilen'?

Op de iconische Spuikom in een 'optimistje'. Die zeilkampjes worden nog steeds gegeven! Een aanrader voor wie even in Oostende verblijft.

Waar ter wereld vertoef je zelf het liefst? En waarom?

Oostende is mijn thuis, maar als ik echt mag kiezen dan wissel ik het gele, harde zand in voor de parelwitte kust van Perth. De liefde trekt me daarheen, want mijn vriend, zeiler voor het Australische team, woont er. Het water is er blauwer dan waar ook ter wereld, zacht zand, zaaalige temperatuur en dan wat goed gezelschap en een flat white in de hand? Ja, daar teken ik voor!

Waar aan de Belgische kust vinden we jou als je niet zeilt en wat doe je dan het liefst?

Ik ben niet vaak in België, maar als ik er ben dan vind je mij bij familie.

Je bent Oostendse, wat zijn je lievelings- plekjes, hang-outs om te eten, iets te drinken, winkelen ... ?

Ik winkel graag bij Lily en Ferm. Ook bij Brooklyn, vooral voor de service. Ze halen tot wel 20 broeken uit de rekken, tot je de perfecte jeans vindt. Nadien vind je me bij Barista nr.75 voor een heerlijke kop koffie. Ik hou van wandelen en trek daarvoor naar het Westerstaketsel; het is alsof je tussen de golven loopt, zalig! Eten? Lunch bij Passe Vite, snel en lekker, of het nieuwe Fou d'Ostende. Een groot aanbod aan cultuur vind ik in CC De Grote Post.

Stel, je wordt burgemeester van Oostende, wat is het eerste dat je doet/verandert? Ik zou graag een nieuwe zeilclub zien aan de Oosteroever mèt goede slipway. En vooral: een manier vinden om de zee en het strand proper te houden, vooral tijdens de zomer wanneer de toeristen er zijn!

emmaplasschaert.be #tracktotokyo