Bram Debaenst

Bram Debaenst

Foodfotograaf


De Liefde tot de vierde macht voor Liv, Lena, Loulou en vriendin Stephanie staat op kop, de passie voor zijn kunst en lekker eten volgt op een eervolle tweede plek en in Gent hoort, ziet en proeft hij de broodnodige inspiratie. Een rondetafelgesprek met foodfotograaf Bramski ofte BramBram.


“Ik ben content in Gent!”


Dag Bram, stel je eens voor?

Ik kom uit Veurne en kreeg voor onduidelijke redenen de bijnaam Bramski. Dertien jaar geleden spoelde ik aan in Gent en woon hier met mijn vriendin, drie dochters en drie katten. Een heerlijk zottekot vol vrouwen! Het hoofd even helder maken doe ik op de mountainbike. Al de rest hou ik zo leutig mogelijk.


Hoe rolde je in foodfotografie?

Ik studeerde fotografie aan het KASK. Van de kunstsschool naar het professionele, commerciële circuit schakelen, was niet evident. Ik begon in een studio in Kuurne en was er jack of all trades: kabeloproller, lichtvasthouder, kussensloopstrijker ... Gaandeweg mocht ik achter de camera staan en leerde ik de kneepjes van studiofotografie. Na drie jaar kon ik met deze ervaring wel gemakkelijker in een fotostudio beginnen. Zo belandde ik in een studio die enkel food fotografeerde. Toevallig. En de vlam sloeg in de pan! Bijna 4 jaar geleden richtte ik mijn eigen studio op: Studio Bramski.


Wiens schotels lagen al voor je lens?

Ik heb foto’s genomen voor frituur Dampoort en in de keukens van Sergio Herman en Peter Gossens. Fotografie bij chefs is echter niet mijn hoofdbezigheid. De schotels die bijna dagelijks voor mijn lens belanden zijn die van de stylistes voor magazines, kookboeken, lifestyle ...


Waar in Gent vind je inspiratie?

Gent is een fantastische stad om culinair geïnspireerd te worden. Er komen vaak nieuwe ondernemers bij, allemaal mensen met bakken goesting en passie. Het zijn vooral de verhalen van die mensen die me inspireren. Je maakt me blij met steak au poivre van Keizershof en achteraf een frisse pint in Ventura. Gegarandeerd een inspirerende avond!


Waar in Gent ga je zelf graag eten?

Ik hou van klassieke zaken: Du Progress en Keizershof bijvoorbeeld. Als het iets meer mag zijn, dan is Publiek mijn eerste aanrader. Vrijmoed heeft ook een fantastische keuken. Er zijn er zoveel! Allemaal toffe zaken van toffe mensen… Alberte, Aroy Aroy, Jiggers …


Stel, je wordt burgemeester van Gent, wat is het eerste dat je doet of verandert?

Ik ben ooit eens gevallen met de fiets in de tramsporen, dus ik zou het openbaar vervoer verbannen uit de stad … (lacht) Niet dus! Off the top of my head: de binnenstad mag iets groener. Verder zou ik niet veel veranderen. Er is altijd wel iets dat niet goed is voor iemand. Misschien aan de rand van Gent ergens een stukje klaagmuur bouwen? (haha) Nee, eerlijk, ik ben content in Gent!