Anthony Bosschem & Tom Mahy

Anthony Bosschem & Tom Mahy

Anthony Bosschem & Tom Mahy, founders Zwijgen Is Geen Optie (ZIGO)


De ambitieuze, Siamese tweeling Anthony en Tom zijn onafscheidelijk verbonden aan het hoofd en hart: ze delen een passie voor een betere wereld, zoeken de lui die dit verwezenlijken en brengen ze tot bij u, de (kritische) kijker. Neen, zwijgen is geen optie meer: spread the word!


Wie zijn jullie?

Anthony: Anthony en Tom. We zijn vrienden sinds de middelbare school, zijn beide 31. Ik studeerde welgeteld twee weken journalistiek en werd dan zelfstandig, kocht en verkocht enkele bedrijfjes. Ondertussen tackelde Tom filosofie en vulde dit aan met film aan het RITS. Toevallig waren we free & willing op hetzelfde moment en besloten dus om samen iets te doen …


ZIGO zag het licht. Hoe kwam dit tot stand?

We werden ook ongeveer gelijktijdig vader. Wanneer we op café aan de toog hingen, merkten we dat we wat cynisch waren geworden over de wereld waar onze dochter zou in opgroeien. We praatten over alles wat er mis was, maar deden niets. En dus zochten we mensen die wél het heft in handen namen, om hoop te tanken zeg maar, om te horen waar zij die energie en drive vandaan haalden. Ons eerste gesprek was met Murielle Scherre en het was meteen bull's eye. We gingen op zoek naar meer en doopten deze mensen tot 'pioniers': individuen die de grote problemen van onze tijd kennen en benoemen, maar zich er niet door laten verlammen en actief op zoek gaan naar oplossingen.Wat wil je ermee bereiken?

We laven in eerste instantie onszelf; wij willen bijleren. We willen ook anderen de kans geven om bij te leren, ogen te openen. Goede gesprekken, met slimme en bezielde mensen zijn daar het ideale middel toe. ZIGO geeft hen een platform om topics en verhalen te delen met een zo groot mogelijk publiek, op een toegankelijke en ongedwongen manier.


Hoe reageert jullie omgeving om wat je doet?

Onze mama's zijn vooral onze beste kwaliteitsbarometer! En verder hebben we gigantisch veel geluk met onze gezinnen; die steunen onze gekke ambities onvoorwaardelijk.Wie of wat in Gent krijgt een ZIGO stempel van jullie?

Gent barst van de prachtige initiatieven! Shout out vooral aan de mensen die ons een plek gaven waar we ons ding konden doen. De lijst van Gentenaars die ons na aan het hart liggen is heel lang. Een greep? Helena van Wonky, Paulien van Blommm, Jeroen van De Leiding, Marjan van vzw Touché, Dirk van Villa Voortman, Maaike van de Sudbury school, Farah van Refu Interim, Steven Vromman.Waar in Gent vind je inspiratie?

Meestal in een stil hoekje op één van de volgende locaties: De Vooruit, De Krook, Koffeine, Hal16, in WAY en in de Faja Lobi.Stel, jullie worden burgemeesters van Gent. Wat is het eerste dat je doet of verandert?

We zouden de burgemeesterpost aan iemand anders geven in ruil voor meer schepenmandaten.