10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Wie al eens in regio Brugge kwam, weet dat de streek bekend staat om zijn ambachtelijke geproduceerde lekkernijen. Al eeuwenlang kan je er terecht voor verfijnde (terroir)producten, zoals artisanale bieren, kletskoppen, pittige en kruidige mosterd, koffie en zoveel meer. Wij gingen op verkenning en lieten ons verrassen door deze tien niet te versmaden culinary gems ... 

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Brugse Zot en Straffe Hendrik

Brugge

Zot van bier? Probeer dan zeker eens de Brugse Zot en de Straffe Hendrik, twee typische Brugse Bieren, rijk van smaak en stevig van afdronk. Je vindt de Brugse Zot in een heerlijk goudblonde of bruine variant én als Sportzot, de alcoholvrije speciaalbier variant.

Je kan het bier proeven bij brouwerij De Halve Maan en je er meteen laten onderdompelen in de rijke geschiedenis, want er is ook een museum.

Proef een frisse Brugse Zot of Straffe Hendrik bij restaurant Rock Fort of Bistro Du Phare.

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Brugse Kletskoppen

Brugge

Een heerlijk flinterdun koekje dat prima samengaat met verschillende desserts. De Kletskoppen - of Dentelles de Bruges - bestaan uit een deeg gebaseerd op suiker en boter. Het recept en de ambachtswijze is nog steeds hetzelfde als in 1880. En voor wie zich afvraagt van waar de naam kletskoppen komt? Wel, wanneer deze koekjes uit de oven komen, blinken ze als een kletskop...


Dit flinterdunne koekje is te krijgen bij Patisserie Chantilly (Torhoutse Steenweg 79, Brugge) 

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Damse mokke

Damme

Liefhebbers van kaas, moeten deze beslist eens proeven. Op het melkveebedrijf van zijn vader kreeg Lode de passie voor kaas al te pakken. Op zijn twintigste begon hij met experimenteren en na twee jaar had hij een eigen receptuur klaar, de Damse mokke. Een zachte witschimmelkaas in bolvorm. Een eerlijk, authentiek en biologisch product.

Het Dams bolletje kaas kan je kopen bij het Diksmuids boterhuis.

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Brugsch Swaentje

Brugge

Tijd voor chocolade! Top secret is het recept van het Brugsche Swaentje. Sinds de geboorte in januari 2006 kan je ‘het Brugsch Swaentje’ enkel vinden bij de erkende Brugse chocolatiers. De heerlijke pralines verwijzen naar de ‘langhalzen’ dobberend op de Brugse reien. Benieuwd naar deze heerlijke praline?

Proef ze bij The Chocolate Crown en Chocolaterie Depla.


10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Siphon bier

Damme

Een verstopte siphon zal je hier niet krijgen, wel een aangename bierervaring. De mannen van Siphon omschrijven hun stijl als ‘Old World meets New World’. Aan oude klassieke stijlen geven ze een twist. En niet enkel met hun bier vertellen ze een verhaal, ook op de etiketten lees je over elk bier het bijhorende verhaal. Leuk extraatje!

Ontdek jouw bierverhaal bij Restaurant Siphon.

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Mostaard Wostyn

Torhout

Al vijf generaties lang in handen van dezelfde familie! Mostaard Wostyn geeft pit aan je leven. Vandaag staat de achterkleinzoon, Piet Wostyn, aan het roer. Pionier Ivo-Jacob kijkt vanuit het mosterdwalhalla glimlachend toe. Ambachtelijk geproduceerd, volgens een recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De basis? Een selectie donkerbruine mosterdzaden, azijn, water en zout. Zonder bewaarmiddelen, dat spreekt!

Ontdek dit authentieke recept bij Deldycke en De Kaasfee

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Damme bier

Damme

Potverdamme! Ja, we zijn enthousiast, en niet enkel omdat Damme zo’n fijne plek is – vol leuke, kleine en minder kleine restaurantjes, maat ook omdat je je er kan laven aan een authentiek Dams Biertje. Maak er een gerust een bier-excursie van en proef van de Damme Blond, Damme d’Or en Damme Noir. Prachtig parelende biertjes met een stevige schuimkraag en vol smaak. Weetje: Damme Noir werd ontwikkeld in samenwerking met meester- chocolatier Dominique Persoone, en kreeg een exotische tint met Mexicaanse cacao.

Kies een variant van Damme Bier bij Cambrinus

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Fort Lapin

Brugge

Als de passie preekt, ontstaat iets moois. Wat begon als hobby werd snel een levenswerk. Kristof richtte Fort Lapin op in 2011 en gaf het de naam van het fort uit 1644 dat Brugge moest beschermen. Ook zijn vrouw stapte mee in het verhaal; zij in de brouwerij nu een aantrekkelijke B&B uit. Boek zeker een rondleiding, want naamt Kristof zelf de honneurs waar. Want wie beter dan de master of the house kan het verhaal van het bier vertellen?

Proef het verhaal van Kristof bij De Passage

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

De Poes

Tielt

Niet van de poes, dit. Of toch? De Poes is Tielts erfgoed, lokaal en heel erg genietbaar. Oprichter en zaakvoerder Stijn David ontwikkelde het bier als ode aan zijn huiskat. Is amper vijf jaar brouwer en toch heeft-ie al zes biertjes op zijn palmares. En niet de minste. Ontdek het hele verhaal achter het lokale Tieltse biertje hier.

Proef het Tieltse biertje, De Poes, bij De Nieuwe Lekkerbek en Charbon

10 streekproducten die je geproefd moet hebben uit Brugge en omstreken

Koffie Torenhof

Ichtegem

Bakjes troost, dat lusten we wel. En bij de Torenhofs weten ze hoe ze koffie moeten branden. Al vijf generaties lang kan je bij Koffie Torenhof terecht voor verrukkelijke koffie. Een begrip in de streek. Het gebouw waar ze de koffie branden, is een beschermd monument. Vraag zeker naar hun dessertkoffie, ontstaan door de bonen traag te branden op een temperatuur van 220°C. Het geeft de koffie een heerlijke, zachte en volle smaak. Ambachtelijke passie, dat proef je.

Een heerlijk kopje koffie vind je bij Barista’s Secret en bij Villa Maciek